cultura

150 moments estel·lars de la nostra història, aquest desembre a ‘Sapiens'

La revista celebra els 150 números amb un repàs dels esdeveniments més importants de la història de Catalunya

També dóna les claus històriques del triomf del cristianisme i repassa l'etapa del Barça durant els anys de dictadura franquista

El mes de desembre Sàpiens compleix 150 números. Per celebrar-ho, la revista ha seleccionat 150 moments clau de la història de Catalunya que han configurat el país que avui coneixem. Un país s'explica per la cadena de decisions que han anat prenent els seus principals líders en totes les èpoques i en tots els àmbits, així com per la força i la determinació de la seva gent. Des del naixement d'Empúries el 600 aC i fins a la celebració de la consulta del passat 9 de novembre, aquest número especial repassa cronològicament els esdeveniments que han tingut més transcendència en l'evolució de la nostra història.

La revista també dóna les claus històriques del triomf del cristianisme, dos mil anys després del seu naixement. Aquesta petita creença sorgida del judaisme als marges de l'imperi Romà es va convertir, sense imposició de les armes, en la seva doctrina oficial. El reportatge Per què som cristians? descobreix com s'ho va fer per esdevenir una de les religions amb més seguidors al món. Un altre dels grans reportatges d'aquests mes està dedicat a l'etapa més fosca de la història del Futbol Club Barcelona. Immediatament després de la Guerra Civil, les autoritats franquistes van iniciar un procés de depuració per esborrar els elements catalanistes del Barça que es va allargar durant gairebé una dècada.

Al número de desembre també es dediquen reportatges a l'emperadriu Sissí, que va donar suport als independentistes hongaresos que reclamaven la secessió de l'imperi Austríac; a la Grossa del 1700, la primera loteria de l'Estat, i a les darreres troballes fòssils a la Xina, que han fet replantejar l'origen de l'Homo, fins ara atribuït als ancestres vinguts d'Àfrica. A més, amb el número de desembre Sàpiens inclou de regal un facsímil del diari La Humanitat de l'endemà de la mort de Francesc Macià, el dia de Nadal del 1933.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia