cultura

Horitzons interiors

Verónica Sánchez guanya el Carlemany amb una novel·la d'aprenentatge sobre un jove de 17 anys que viatja a Àsia

“Encara que
es pensin que són aventurers, els adolescents estan molt arrelats”

Després de L'home dels ulls grisos, d'Antoni López Massó, l'any passat, de nou el premi Carlemany per al foment de la lectura l'ha merescut un escriptor debutant, concretament l'ha guanyat la professora de literatura Verónica Sánchez. La seva novel·la L'escapista –títol provisional– ha seduït un jurat integrat per nou joves lectors d'entre 14 i 16 anys, alumnes dels tres sistemes educatius d'Andorra, que han llegit les obres sota la supervisió dels seus professors de literatura. “Es nota que coneix els adolescents”, va comentar ahir Núria Prada, portaveu del jurat adult, que fa una selecció de tres obres de nou preseleccionades d'entre les 22 presentades en aquesta edició. “Els joves al·lucinaran perquè és una novel·la intel·ligent al voltant d'un tema que interessa tant a adults com a joves: buscar-se a un mateix a través del viatge.”

L'escapista està protagonitzada per un jove barceloní de 17 anys que emprèn un viatge d'un any seguint una invitació del seu pare per Àsia. “El viatge suposa enfrontar-se a les seves pors i sanejar la relació amb el seu pare; afrontar el canvi i la incertesa”, apunta Sánchez, que es va inspirar en un viatge que va fer per aquest continent a l'hora d'escriure l'obra.

Però viatjar ja no suposa un desarrelament tan important com podia passar abans, quan no hi havia internet, mòbils ni WhatsApp... “Les noves tecnologies no el deixen gaudir del tot del viatge perquè no pot desconnectar de Barcelona ni de les dones que formen la seva xarxa de seguretat.”

Però aquest jove també té un altre problema, i és que ho intel·lectualitza tot: “No pot gaudir plenament perquè sempre passa la seva experiència pel sedàs de les pel·lícules que ha vist, els llibres que ha llegit i la música que escolta.” Sí, sí, aquí l'autora novella riu perquè des d'aquest punt de vista “la lectura et pot anar en contra”.

Viatge transformador

La novel·la neix d'un viatge “transformador” que la professora va fer entre el 2011 i el 2012 per Àsia, i en el llibre apareixen els països que va visitar: Rússia (a través del transsiberià), Mongòlia, la Xina, el Nepal i Butor. Fins i tot es pot llegir com un llibre de viatges perquè està documentat i es parla de les característiques de cada país, tot i que aquest no és el tema principal. “Volia mostrar el viatge com a eina transformadora: el jove aprèn el valor d'estar sol, a mesura que van passant els dies va buidant la motxilla emocional; va deixant anar les coses per anar a l'essencial.”

Llicenciada en periodisme i humanitats, Verónica Sánchez (Barcelona, 1983) dóna classes de literatura a l'Aula Escola Europea, de Barcelona. “Faig el possible perquè estimin la literatura –diu– i no com a qualsevol cosa, sinó com un vehicle de sensibilització.” El llibre, doncs, L'escapista, s'adreça també als seus alumnes, dels quals “també hi ha una mica en la novel·la”. “Crec que encara que es pensin que són aventurers, en realitat els adolescents estan molt arrelats; cal posar fi a la rutina i enfrontar-se a l'abisme i un tipus de vida diferent.”

El guardó, dotat amb deu mil euros, està convocat pel Govern d'Andorra, el Grup 62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana. El llibre sortirà publicat amb Columna a final de març.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia