Cinema Critica

CRÍTICA

Àngel Quintana

Un viatge cap al misteri

Jauja és una terra mítica semblant a El Dorado. En la pel·lícula de Lisandro Alonso, es troba en algun lloc de la Patagònia a mitjan segle XIX. Perdut en un espai que sembla projectar-se cap a la fi del món, hi ha un enginyer danès que es troba acompanyat de la seva filla. Tots dos fan un viatge per un territori, parlen amb els militars de la zona i s'assabenten que han tingut lloc tot un seguit de fosques matances contra els natius de la zona.

En la primera part del relat ens trobem amb alguna cosa que ens remet cap a les pel·lícules anteriors d'Alonso, un cineasta que va portar el nou cinema argentí cap al minimalisme. Així, ens trobem amb silencis, personatges que actuen com figures, un paisatge extrem i unes imatges que semblen un daguerreotip en colors. A partir d'un moment determinat, Jauja es transforma en una altra pel·lícula. La filla del capità es perd. El pare comença la seva recerca, però aquesta està condemnada al fracàs.

En lloc d'explicar-nos quines són les causes de la desaparició de la noia, la pel·lícula dóna un tomb cap a la poètica. Lisandro Alonso no ens ofereix solucions sinó un camí suggestiu que ens duu a abandonar la racionalitat i cap al despullament fílmic, fins a situar-nos en altres territoris. És com si una determinada forma minimalista es posés en crisi per obrir el camí cap a un cinema en què la idea del misteri ocupa un lloc destacat i on aquest desemboca cap a la poetització de les imatges.

Protagonitzada per Viggo Mortensen, Jauja se'ns presenta com una veritable joia fílmica. Per una banda, posa en relleu que Lisandro Alonso és un dels grans autors/cineastes del cinema actual i, per l'altra, ens trasllada cap a una altra concepció del cinema en què les coordenades que marquen una lògica dels espais i de la linealitat del temps s'alteren per portar-nos cap a una altra dimensió. La pel·lícula esclata cap a la recerca d'una forma seductora que convida l'espectador a mirar d'una altra manera, a viatjar cap a un misteri que mai pot arribar a ser descobert.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia