cultura

La Càtedra Vinyoli impulsa el II Simposi sobre el poeta

Les sessions aprofundiran en l'etapa de formació de l'escriptor i en la lectura comparada de la seva obra

La trobada, deu anys després de la primera, s'inaugura dijous que ve a Santa Coloma

“Sobta que, al cap de vint anys de la mort de Vinyoli, aquest simposi seu encara siga el primer. Potser el món s'adonarà que tenim grans escriptors quan ací els respectem una mica. A Santa Coloma han començat a fer-ho. És molt lloable.” Ho escrivia fa deu anys a les pàgines de l'Avui, poc abans que s'inaugurés el I Simposi Internacional Joan Vinyoli a Santa Coloma, el poeta i assagista valencià Enric Sòria, un d'aquells lectors exquisits que no li han faltat mai a Vinyoli, a pesar que el 2004 els seus llibres no eren pas tan fàcils de trobar com avui, amb la majoria d'edicions exhaurides, i que per descomptat amb prou feines existia cap estudi sobre la seva poesia. La mateixa personalitat del poeta, reservat i afecte a la beguda, era una mena d'estigma sobre el qual pesava la maldiença.

Aquella primera convocatòria, en la qual van participar el mateix Sòria, Joan Margarit, Vicent Alonso, Manuel Forcano, Lluís Solà o el futur biògraf de l'escriptor i discret impulsor de la trobada, el professor de matemàtiques Pep Solà —a més de Perejaume com a autor del cartell—, va servir per incentivar en gran manera la recerca sobre l'obra i la vida del poeta, així com la difusió de la seva obra en edicions assequibles per al gran púbic. La commemoració del centenari del poeta i la creació de la Càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània, en la qual participen la Universitat de Girona i l'Ajuntament colomenc, han permès reprendre aquella iniciativa amb la convocatòria, per als pròxims dies 18, 19 i 20, del segon simposi, en el qual participaran des del comissari de l'Any Vinyoli, Jordi Llavina, i la directora de la Càtedra, Margarida Casacuberta, fins als poetes i experts en la seva obra Francesc Parcerisas —que impartirà la conferència inaugural—, Jordi Marrugat, Vicenç Altaió, Miquel de Palol, Sam Abrams, David Castillo, Jordi Malé, Jaume Aulet, Jordi Julià, Pere Ballart, Feliu Formosa, Antoni Clapés, Simona Škrabec o Àlex Susanna. El simposi aprofundirà en l'etapa de formació del poeta, vinculant-lo a la generació dels anys trenta, en la seva tradició literària, en la tasca com a traductor, i en la lectura crítica de l'obra. També vol propiciar la reflexió sobre el Fons Vinyoli conservat a la Casa de la Paraula, ja catalogat i digitalitzat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia