cultura

L'escriptora Lliris Picó guanya el 34é Premi Enric Valor de Picanya

“Moises estigues quiet” és el protagonista de la novel·la guanyadora afectat per la malaltia TDHA

Dissabte 13 de desembre de 2014 s'ha lliurat el 34é Premi Enric Valor de narrativa juvenil. El premi, que convoquen l'Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent, està dotat amb 6.000 euros, la publicació de l'obra i un gravat del reconegut artista valencià Rafael Armengol.

L'acte ha començat a les 20.30 hores, al Centre Cultural de Picanya conduït pel periodista i professor Zequi Castellano, en que s'ha celebrat també el 25è aniversari d'aquesta infraestructura Cultural que tant ha ajudat al creixement d'aquesta honorable vila de l'Horta. També han participat d'aquesta efemèride les joves promeses musicals, Laura Blasco al piano, Luis Miguel Moncayo al clarinet i Jordi Pastor al violí, els tres fills de Picanya.

L'any passat va guanyar l'obra “Vaig fer la maleta un dia de juny”, de Cinta Arasa, una obra ambientada en la Setmana Tràgica de Barcelona. En aquesta ocasió però, s'han presentat 36 obres, una quantitat gens menyspreable i major que en altres edicions anteriors.

L'obra

L'obra guanyadora, “Moisés, estigues quiet”, és una novel·la que analitza les diferents maneres d'enfrontar les relacions i els lligams familiars des del punt de vista de l'adopció internacional i dels nous models de família.

Així mateix, també des d'aquest vessant de l'acceptació de les diferències, tracta d'aprofundir sobre diversos problemes que afecten la joventut actual com ara el tractament de trastorns com el TDHA o l'enfrontament social, familiar i educatiu del racisme i l'assetjament escolar.

L'autora ha declarat que per a ella el Premi Enric Valor de Literatura Juvenil, per una banda, suposa un esperó cap a l'experimentació en el camp de la literatura juvenil i d'altra banda, “com a autora que viu a les comarques del Sud, un context geogràfic i sociolingüístic que en ocasions frega l'hostilitat cap a la nostra identitat, aquest premi suposa un pas endavant cap a l'assoliment de la normalitat de la nostra literatura i de la nostra cultura en unes terres que fa la sensació que queden un poc allunyades del que sembla el nostre epicentre literari”.

Una autora que viu al Sud

Redacció

Lliris Picó i Carbonell (Ibi, 1972), és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat d'Alacant. Treballa a la Delegació d'Alacant de l'Institut d'Estudis Catalans, on realitza tasques d'administració, dinamització lingüística i gestió cultural.

Ha publicat diversos estudis i articles sobre l'obra poètica de Gaspar Jaén en revistes com Caràcters i L'Aiguadolç. Ha col·laborat amb alguns mitjans de premsa escrita com ara el diari Información o El País mitjançant la publicació de diversos articles i relats, i amb el diari El Punt/Avui on publica una columna periòdica en l'espai “Fil d'aranya” des de 2011.

És autora de les novel·les “Helena: un record sempre és mentida” (Columna, 2002), “Les ales de la memòria” (Marfil, 2003), “L'olor dels crisantems” (Tres i Quatre, 2005), “Claus de serp” (Marfil, 2007) i dels reculls de contes “Amb D de Dona” (Inèdit. 2010).

És també coautora —amb Rafa Gomar, Joan Olivares,Carles Mulet, Francesc Bononad— .- del recull de relats “6000 estúpids i 10 més” (Efímer, 2014).

Les seues obres han rebut diversos guardons entre els quals destaquen el XXI Premi 25 d'abril Vila Benissa (2001) i el Premi de Narrativa Antoni Bru Ciutat d'Elx (2004) i Premi de Narrativa 9 d'Octubre de Sant Vicent del Raspeig 1998 i 2010.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia