cultura

Quan la màgia de ‘Que bonic és viure' pot arribar fins a l'Àfrica

La projecció tradicional del film de Capra al Truffaut, que té lloc avui (21.30 h), enguany dedicarà els donatius a la compra d'un projector per a un missioner olotí al Togo

Des de fa anys, el Cinema Truffaut de Girona projecta per les vigílies de Nadal –tradicionalment el 22 de desembre– el clàssic de Frank Capra Què bonic és viure (It's a wonderful life, 1946). Aquesta sessió especial, que tindrà lloc avui (a les 21.30 h, entrada gratuïta), sempre destina la recaptació de les donacions dels espectadors a projectes de caràcter solidari i en aquesta ocasió aniran destinades a un que traspassa fronteres.

Concretament, els diners contribuiran a finançar la compra d'un projector nou amb el qual el missioner olotí Joan Soler podrà continuar projectant pel·lícules als pobles veïns de Dapaong, ciutat situada al nord del Togo (Àfrica occidental), on hi ha ubicada la seva diòcesi.

Cinema, eina educativa

Joan Soler Ribas (Olot, 1975) treballa a Dapaong des del 2009, des que va substituir el mossèn Ramon Bosch amb la seva tasca d'ajuda en aquella terra. Amb la voluntat de complir el seu somni de “poder ajudar i tenir la llibertat per fer coses per als altres”, Soler no ha parat d'impulsar projectes, com ara la construcció d'un pou d'aigua i la creació d'una escola llar d'aprenents d'oficis. Però la seva tasca diària va lligada a l'educació i amb un clar objectiu com és ajudar els seus deixebles “a pensar, ser més autònoms, descobrir el món i imaginar un futur”. Per fer-ho, agafa la seva motocicleta i volta pels poblats veïns per ensenyar als nens i nenes que ho volen. I per desenvolupar millor l'ensenyament utilitza el seu projector tal com ho feien antigament a casa nostra aquells projeccionistes que anaven pels pobles projectant pel·lícules (com evoca de manera emotiva El espíritu de la colmena) carregant l'aparell i anant amunt i avall oferint sessions no només als seus alumnes sinó a tota la població de la dotzena de municipis de la seva àrea d'influència.

El Truffaut, per contribuir a aquesta tasca d'obrir la finestra al món a través del cinema, fa poc li va enviar un lot de pel·lícules en francès (l'idioma oficial del país), entre les quals destaquen títols com ara Professor Lazhar, Kirikú i obres de François Truffaut. Amb tot, segons confessa el missioner, els films d'acció són dels que més requesta i aplaudiments obtenen del seu públic.

L'esperit nadalenc, doncs, enguany pot contribuir perpetrar el poder del cinema.

LA DATA

22-12
tradicionalment al voltant d'aquesta data des de fa uns anys el Cinema Truffaut projecta el clàssic de Capra.

Un clàssic entre els clàssics films nadalencs

Agradin o no les festes i l'esperit nadalenc, pocs espectadors no s'estoven en veure Que bonic és viure, la tràgica història amb final feliç de George Bailey, un home idealista que somia deixar el seu poble natal per viatjar però que per culpa de les adversitats s'ha de quedar a viure per sempre a la seva petita comunitat treballant en el negoci familiar, que amb l'arribada de la Segona Guerra Mundial experimentarà una greu crisi. La tercera col·laboració del director amb James Stewart és una meravellosa al·legoria de la bondat de l'ésser humà i una reflexió optimista sobre el sentit de la vida.

La projecció al Truffaut vindrà acompanyada d'una xocolatada gratuïta cortesia de Casa Moner i una presentació del projecte solidari a càrrec de Jep Soler.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia