cultura

LA CRÒNICA

Herois anònims

A la taula que presidia ahir la presentació del llibre De suburbi a ciutat. El Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet, hi havia la seva autora, la periodista d'El Punt Avui Odei A.-Etxearte, i dues de les figures clau tant en l'impuls del volum com en la redacció del pla, els exregidors Jaume P. Sayrach i Ferran Saro. Tots tres van enriquir l'acte amb un diàleg a tres veus farcit d'anècdotes sorprenents sobre la història d'una lluita popular sense la qual no s'entendria la Santa Coloma actual. És de justícia, però, admetre que molts dels assistents a l'acte d'ahir, si s'haguessin alçat amb el micròfon a la mà, haurien pogut aportar l'experiència viscuda en la pròpia pell. Perquè la sala d'actes de la biblioteca de Singuerlín es va omplir de molts colomencs que ara ja tenen una edat, però que en plena dictadura franquista es van armar de coratge per defensar una ciutat més humana. “Les conquestes es feien a força d'aturar excavadores”, recordava Saro. A més d'herois anònims, tots ells són els autèntics protagonistes del llibre.

Sense tota aquesta gent i sense la lluita aferrissada per anar conquistant espais públic, mai s'hauria arribat a redactar el Pla Popular, el document que és fruit d'una rebel·lió col·lectiva. També va ser (i així es va explicar ahir) tot un exemple d'integració, ja que va coincidir amb l'arribada de la primera onada migratòria, així com d'exercici de pensament global. Per primer cop, els colomencs dibuixaven una ciutat pensant en les seves necessitats, però també en les dels veïns d'altres barris, com va ressaltar l'autora del llibre.

Sobre l'acte d'ahir –no podia ser de cap altra manera– va planar en tot moment el record de la figura de Xavier Valls, l'autèntic artífex del pla, mort en l'atemptat que ETA va perpetrar a Hipercor: “Amic entranyable, home amb molta visió de futur, persona molt meticulosa...” Gràcies a ell, i a la generositat de la seva família, els colomencs poden tenir accés ara a una part de la història de la ciutat, per a molts desconeguda. Perquè la família Valls-Olivé conserva un arxiu amb documents i anotacions personals de l'arquitecte colomenc “sense el qual hauria estat impossible fer aquest llibre”, va confessar l'autora. No va tenir pèls a la llengua a l'hora d'instar els presents a “fer autocrítica” per no haver estat capaços de mimar la pròpia història (apropar-se al contingut íntegre del Pla Popular no ha estat possible fins a la publicació del llibre De suburbi a ciutat) i va generar una simpàtica polèmica quan, en preguntar-li per l'ús que els polítics van fer del document un cop van reconquistar la institució, va dir que els partits grans no hi havien apostat.

El llibre ha estat editat per Fórum Grama i des d'aquesta setmana ja està al carrer. És una eina imprescindible tant per conèixer la història de Santa Coloma com per apropar-se a les entranyes d'una revolució popular en majúscules.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia