cultura

la crònica

Quan l'acte de recordar es converteix en un deure

Els jardins del Museu d'Història dels Jueus de Girona van acollir ahir a la tarda, amb solemnitat, l'acte commemoratiu del Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat. Una edició, la tercera en aquest cas, que aquest any coincideix amb el setantè aniversari del final de la Segona Guerra Mundial i la fundació de les Nacions Unides.

El d'ahir, però, a banda del gest simbòlic, implícit en aquest tipus d'actes, va ser un moment intens pel que fa a reflexions poderoses que, ben segur, han d'ajudar a valorar el que implica la barbàrie; perquè, de fet, actes com el d'ahir el que volen és impedir que la memòria, a vegades selectiva o fugissera, oblidi per a generacions futures l'horror dels camps d'extermini nazis. Antoni Puigverd va recordar, encertadament tot s'ha de dir, la figura de l'escriptor Primo Levi, supervivent dels camps d'extermini d'Auschwitz, i el seu llibre de referència Si això és un home (1947); un intent, totalment aconseguit, de llegar a la humanitat una radiografia de l'ànima i el comportament humà. Puigverd, amb fermesa i cura, i també encertadament, va posar sobre la taula que els responsables d'aquesta barbàrie no són els monstres que el cinema ens ha mostrat, sinó persones normals, buròcrates ambiciosos. L'alcalde de Girona i president del Patronat Call de Girona, Carles Puigdemont, en sintonia amb Puigverd, va reforçar la reflexió destacant que per portar a terme accions com aquesta cal “una cadena humana”. És cert que Primo Levi va lluitar tota la vida per exorcitzar aquesta experiència i que al final, potser, va perdre la batalla personal; en tot cas, el seu llegat i el de molts altres que ho van patir ens obliga, com va dir Puigdemont, a “tenir el deure de recordar.” L'acte es va completar amb una encesa d'espelmes de record a càrrec de diversos col·lectius ciutadans i la interpretació musical del quartet Brossa. Els actes, però, continuen; avui, a la Jonquera, la jornada commemorativa tindrà lloc al Museu Memorial de l'Exili amb la participació de 350 estudiants provinents de quatre instituts de Figueres, i divendres, a Besalú, al Micvé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia