Llibres

assaig

David Bueno i Torrens

Sociocomplexitat cognitivoemotiva

La vida humana no es pot entendre sense les complexes relacions socials i comunicatives que establim. Tanmateix, atesa la gran diversitat cognitiva i cultural dels humans, com també de les seves especificitats emocionals i de comportament, estudiar tota aquesta complexitat no resulta senzill, per la qual cosa cal conèixer i saber utilitzar les eines, els mecanismes i els llenguatges de coneixement adequats. Això és el que fa la complèxica, una etiqueta neològica creada per designar aquest camp transdisciplinari d'estudi i que dóna títol a aquest profund, complet, assequible i ponderat assaig.

Complèxica. Cervell, societat i llengua des de la transdisciplinarietat ha estat escrit per setze especialistes sota la direcció dels professors de lingüística i filologia de la Universitat de Barcelona Àngels Massip i Albert Bastardas. Posa en relació el cervell, la societat i la llengua, tres sistemes complexos adaptatius íntimament imbricats que són a la base de la comunicació –i la condició– humana, i emmarca els fenòmens més característics del pla sociohumà dins els triangle llengua-comunicació-societat, amb l'objectiu d'avançar en el coneixement del seu funcionament.

L'assaig s'estructura en tres parts (Les xarxes i els sistemes complexos; Ésser humà: comunicació, i Llengua i complexitat), cadascuna de les quals representa una volta d'espiral cap a l'assoliment d'aquesta necessària transdisciplinarietat, i en conjunt constitueixen la pedra fundacional d'aquesta complèxica.

Segons diuen els directors del llibre, el seu objectiu ha estat intentar construir un cos teòric i metodològic adequat a les propietats característiques dels fenòmens humans per avançar cap a una sociocomplexitat cognitivoemotiva, una manera brillant d'acostar-nos una mica més al concepte més pur d'humanitat.

Complèxica
Àngels Massip i Albert Bastardas (editors)
Editorial: Publicacions i Edicions de la UB Barcelona, 2014 Pàgines: 372 Preu: 25 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia