cultura

La força de l'amor

El periodista Xavier Bosch guanya el premi Ramon Llull amb ‘Algú com tu', una novel·la en què reivindica l'amor com la gran energia que mou les persones

Tot i tractar-se d'una novel·la sobre l'amor, també hi ha rastres de misteri
“Aquest llibre és un homenatge
a la gent que s'entrega totalment a l'estimació”

El periodista i escriptor Xavier Bosch (Barcelona, 1967) ha canviat de registre. Ha deixat el brunzit de l'activitat periodística que provocava Dani Santana, protagonista de les novel·les anteriors, i ha passat a endinsar-se en l'emocional i sensitiu món de l'amor.

Ho ha fet amb la novel·la Algú com tu, que ahir va ser anunciada com la guanyadora del XXXV Premi Ramon Llull, dotat amb 60.000 euros. La motivació de l'autor a l'hora de triar el tema és, segons va explicar ahir a aquest diari, “fer una història sobre la força perdurable de l'amor”.

En aquest esclat passional que l'autor ha volgut mostrar –“sense cursileries i despullant-me”–, hi intervenen els personatges Jean-Pierre Zanardi, un galerista d'art de la Rive Gauche parisenca, un individu d'“esperit lliure”, i una catalana, molt de casa seva, anomenada Paulina Homs. Tots dos es coneixen en el casament d'una cosina i esclata una relació que es pot intuir, però que l'autor deixa d'explicar perquè ho farà més endavant, quan el lector tingui el llibre a les mans. “Fins aquí puc llegir. Els editors em collen perquè saben que ho explicaria tot.” Però, a banda d'aquest amor que s'intueix molt de pell, en la novel·la n'hi ha un altre que és més de vincles biològics: el d'una mare i una filla, la Paulina i la Gina. Serà la Gina qui descobrirà, molts anys després de la mort de la mare, la naturalesa del seu amor amb el galerista Jean-Pierre. I és en aquest punt que l'obra enllaça amb el caràcter de periodisme d'investigació que tenien les novel·les de Dani Santana. “Aquest llibre és un homenatge a la gent que s'entrega totalment a l'estimació tot i saber que les coses poden no funcionar com un espera”, explica Bosch, que reivindica “l'amor com a passió, com a il·lusió que mou el món”.

És el paper de la Gina el que fa de la novel·la Algú com tu una crònica de la recerca i la reconstrucció d'una història d'amor a través dels records, els documents, les troballes sobtades i el testimoni de les persones que van compartir l'enamorament clandestí de Jean-Pierre i Paulina. “Tot i que el registre de la trilogia de Dani Santana és diferent del d'aquesta novel·la, el lector podrà trobar elements d'intriga i d'investigació que ja eren presents en les altres obres”, explica l'autor.

A Xavier Bosch no se li fa difícil passar del vessant professional de periodista al d'escriptor, però necessitava “fugir del neguit del dia a dia”. Ara se li obre un període de dedicació a la promoció de l'obra, que es publicarà el 4 de març, tot just quan les editorials escalfen motors per a la celebració de Sant Jordi.

Enguany, el veredicte públic del premi Ramon Llull ha estat deslluït a causa de la mort del president del Grup Planeta, impulsor del guardó, José Manuel Lara Bosch, que va ser enterrat dilluns passat, la vigília del dia que s'havia de fer pública l'obra guanyadora en un acte que es va suspendre com a gest de dol. El lliurament del guardó es farà en un acte oficial al Palau de la Generalitat en una data encara no confirmada.

Els membres del jurat que han concedit el premi Ramon Llull a Xavier Bosch són Antoine Caro, Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales.

La trilogia sobre Dani Santana, periodista de ficció en el qual s'han trobat similituds amb Xavier Bosch, consta dels llibres Se sabrà tot, que va obtenir el Premi Sant Jordi 2009 i va ser el llibre més venut del 2010; Homes d'honor (2012), i Eufòria (2014). Anteriorment, havia publicat els reculls de contes Jo, el simolses (1992) i Vicis domèstics (1998), i la novel·la juvenil La màgia dels reis (1994).

Bosch ha estat el creador de formats audiovisuals com ara el d'Alguna pregunta més?, El món a RAC1 i El gran dictat. Així mateix, ha estat cap de programes a RAC1 i director de l'Avui. També va dur a terme el documental La fleur i va dirigir el programa de TV3 L'àgora. És membre del consell editorial del diari Ara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia