cultura

El filòleg mallorquí Joan Veny i Clar, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Òmnium Cultural reconeix al codirector de l'Atles Lingüístic del Domini Català pel seu “compromís amb la llengua” i excel·lència científica

Veny expressa el seu desig que Catalunya visqui la seva amb normalitat en un “futur més o menys pròxim de llibertat”

El filòleg mallorquí Joan Veny i Clar ha estat guardonat avui amb el 47è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural pel seu “compromís amb la llengua” i l'excel·lència de la seva obra científica, basada sobretot en l'etimologia. El veredicte l'ha anunciat aquest dilluns la presidenta de l'entitat, Muriel Casals, que ha qualificat aquest lingüista de “referent” per al català.

El jurat ha destacat l'“ingent aportació científica” del filòleg, la seva passió er la llengua i les persones, i per la seva honradesa exemplar.

Veny, que s'ha mostrat “francament emocionat” amb el guardó, veu amb preocupació el futur de la llengua i constata que travessa moments difícils. Tot i així, s'ha mostrat confiat en què “hi hagi un futur més o menys pròxim de llibertat” que permeti al territori català viure una llengua en tota la seva normalitat.

En aquest context, ha lamentat la situació que viu la llengua a les Illes Balears i el País Valencià, però creu que hi ha motius per creure que la societat balear ha canviat. “Estem en un moment de canvi d'actitud de la societat, i això pot tenir una transcendència a favor de la llengua”, ha apuntat.

Sobre l'ús quotidià de la llengua, considera que és un problema que hi hagi individus que no la usin de manera apropiada. Pel que fa a la immigració, ha assenyalat que pot ser un problema en l'àmbit lingüístic quan existeix una “llengua imperialista”, com el castellà, que fa competència al català.

“Lluitem amb coratge, a base de mitjans de comunicació i d'escola, que té un paper extraordinari a l'aprenentatge del català, i l'actitud dels mateixos parlants ha de ser oberta”, ha assenyalat.

Cercador de l'origen de les paraules

Nascut a Campos (Mallorca) el 1932, Veny ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l'edició de textos i la història de la llengua, i ha dedicat una atenció especial a l'etimologia.

Es defineix com un cercador de l'origen de les paraules i ha centrat la seva tasca a completar el treball del filòleg Joan Coromines, al qual s'ha referit com el “gran geni de l'etimologia europea i mundial” i una de les figures exportables que atorga prestigi al català.

És catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, membre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i dirigeix l'Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC), que va iniciar el recentment desaparegut Antoni Maria Badia i Margarit, juntament amb Lídia Pons. A més, és membre destacat de l'equip de redacció de l'Atles Linguistique Roman i ha estat responsable de la part catalana de diverses recerques internacionals sobre geolingüística.

Veny ja va rebre la Creu de Sant Jordi el 1997 i el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears el 2009, entre altres guardons.

El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que Òmnium Cultural atorga des del 1969 a una persona que hagi destacat per la seva contribució a la vida cultural dels Països Catalans, està dotat amb 15.000 euros i un guardó obra d'Ernest Altés.

Aquest any el jurat ha estat format per Margarida Aritzeta, Fina Birulés, Margarida Casacuberta, Lluís Duran, Ramon Pla i Arxé, Joaquim M. Puyal, Carles Solà, Anna Sallés i Joan Mas. L'acte de lliurament tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el dilluns 8 de juny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia