cultura

Retrobar l'humanisme en la música

La música no són estructures abstractes buides de significat. Aquest pressupòsit formalista, que encara cueja en més d'un conservatori tot i ser de mitjan segle XX, és el que vol combatre el pianista, director i pedagog Joan Grimalt. A Música i sentits. Introducció a la significació musical (Duxelm Editorial) proposa un enfocament més actual de l'estudi musical, una aproximació exegètica i hermenèutica que pretén retrobar el sentit humanístic de la música, tal com s'entenia abans del segle XIX, quan els corrents idealistes van relegar la música a esferes abstractes. “L'hermenèutica i l'exegesi musical són l'única esperança que tenim avui per poder connectar amb el llegat de la música clàssica.”

Grimalt ha ordenat i classificat per primer cop en l'àmbit de l'estudi musical els diferents “significats expressius”. Es tracta, tal com es fa en literatura comparada, d'establir els diferents topoi (llocs comuns). Per exemple, el del duet amorós, que de l'òpera bufa i italiana o la còmica francesa s'han importat a la música instrumental, repetint els mateixos mecanismes. Un altre topos és el del plany, que prové del madrigal del segle XVI i ha transvasat a altres gèneres arribant fins al segle XX. Grimalt també ha distingit per primer cop el topos de la rialla. “És un arquetip narratiu, l'humorístic, que no havia descrit ningú, tot i que es troba sovint en la música clàssica i romàntica”.

El llibre conté parts tècniques i altres d'històriques, i està pensat tant per a un públic universitari com per a melòmans que trobaran pautes pràctiques per escoltar la música amb sentit. En un capítol s'estudien quatre topoi clàssics amb molts exemples.

L'assaig té a més una versió en línia, en què els lectors poden deixar les seves preguntes i impressions, que també serviran per anar enriquint el text. Aquí s'hi poden trobar enllaços al Youtube per poder fer les audicions corresponents. Des del bloc de l'autor, Ja pensaré un títol, es poden accedir a tots els vincles, ordenats per capítols.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia