cultura

L'Any Muntaner serà una de les vuit celebracions del 2015 amb segell del govern

Peralada, on va néixer el cronista medieval ara fa 750 anys, serà el centre de la commemoració

Més d'una quarantena d'actes s'organitzaran el 2015

La commemoració de l'Any Muntaner, una iniciativa de l'Ajuntament de Peralada, serà una de les vuit principals commemoracions que aquest any 2015 portaran el segell del govern de la Generalitat. La confirmació d'aquest aval del govern, que es va fer efectiva aquest mes de gener passat (en la comissió de Commemoracions que presideix el president Mas), és la garantia que els actes d'aquesta commemoració es difondran arreu del territori. Ahir a Peralada, en la presentació del programa d'actuacions de l'Any Muntaner, Eudald Casadesús, delegat territorial del govern a Girona, va remarcar que s'han presentat més de dues-centes propostes de commemoracions per al 2015 i que se n'han privilegiat vuit, de les quals la commemoració del 750è aniversari del naixement de Ramon Muntaner serà una de les més destacades. Pere Torrent, alcalde de Peralada, va recordar ahir que l'Ajuntament havia començar a treballar per aquesta commemoració ara fa dos anys. Per l'alcalde, aquesta commemoració no només ha de permetre difondre el paper fonamental de Ramon Muntaner per a la història del país, sinó que també ha de ser l'oportunitat de donar a conèixer el patrimoni medieval de Peralada i de l'Empordà en general, com un factor més per atreure més visitants. També va coincidir amb aquests objectius Xavier Soy, vicepresident de la Diputació. La Generalitat i la Diputació seran els principals col·laboradors de l'Ajuntament en aquesta celebració, tot i que en total hi participaran una vintena d'entitats (UdG, Consell Comarcal, Patronat de Turisme, ajuntaments...).

Meritxell Garrido, coordinadora de la commemoració, va desgranar ahir els més de 40 actes que al llarg del 2015 constituiran la programació de l'Any Muntaner i que ja es poden consultar al web de la Generalitat dedicat a les commemoracions. Els actes –que començaran el 23 de febrer al Saló de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona– inclouen conferències, jornades d'estudi i cursos (amb la UdG), activitats escolars, exposicions, publicacions de llibres i un còmic, i rutes literàries, a més de concerts o excursions. A banda de Barcelona, i llocs de la geografia que va recórrer Muntaner (Xirivella al País València; Eivissa, on va morir el 1336), l'Empordà i més concretament Peralada seran l'escenari principal d'aquest actes. D'aquesta àmplia programació Garrido destaca les rutes literàries i multimèdia pels carrers històrics de Peralada (d'abril a setembre), o un cicle de concerts al caustre de Sant Domènec del poble, inspirat en textos medievals musicats per Toni Xuclà.

La commemoració ha de permetre recuperar la fascinant trajectòria del cronista, polític i soldat Ramon Muntaner, que sortint del seu poble natal de Peralada va participar en la conquesta de Menorca, batalles a Sicília, a Orient amb Roger de Flor, i fins al nord d'Àfrica, i a més va relatar aquests fets, i va fer de la seva Crònica un document cabdal de la història medieval de Catalunya.

LES DATES

1265
Ramon Muntaner
neix a Peralada; es convertirà en un personatge clau de la història medieval catalana.
23.02.15
Acte d'obertura
de la commemoració de l'Any Muntaner, al Saló de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia