cultura

Josep Giralt, director del Museu de Lleida

El patronat posa l'historiador de Balaguer al capdavant de l'equipament després de la dimissió de Montserrat Macià per problemes pressupostaris

El patronat que gestiona el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal ha escollit Josep Giralt i Balagueró com a nou director de l'entitat, en substitució de Montserrat Macià, directora des de la posada en marxa del museu amb el seu emplaçament i projecte museístic actual, que ha renunciat al càrrec perquè considera inviable mantenir el seu projecte per les retallades pressupostàries dels darrers anys.

El patronat, format per la Generalitat, l'Ajuntament, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i el Bisbat de Lleida, ha descartat els altres deu candidats que també es van presentar a la convocatòria, i ha valorat de Giralt –el més valorat en la puntuació tècnica– “l'àmplia experiència professional en el món de la museologia i la gestió cultural, i els seus vincles supralocals, fins i tot més enllà del propi país”, segons va explicar ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Giralt ha estat director del Museu Comarcal de la Noguera i responsable de les excavacions arqueològiques a Balaguer, ha treballat en projectes museístics de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i del Museu dels Canals d'Urgell i també va ser assessor científic en l'elaboració del projecte museístic del Museu de Lleida entre el 2001 i el 2006. Giralt és ara director d'activitats culturals de l'Institut Europeu de la Mediterrània, cooperant en projectes a l'exterior: ha comissariat grans exposicions a l'Estat espanyol, Grècia, Síria, Egipte, Tunísia, Algèria i el Marroc, i ha format part de comitès científics patrimonials d'àmbit europeu i mediterrani. També és vicepresident del Consell Internacional de Museus (ICOM) a l'Estat.

Aquest doble vessant de gran coneixedor del món museístic propi i l'obertura a projectes internacionals sembla que ha estat un dels punts que han fet decantar la balança. Mascarell, acompanyat pels altres patrons, va lloar aquest doble vessant de Giralt i la seva “amplitud museística”.

El conseller va avançar que el patronat no n'espera cap gir respecte a la feina efectuada fins ara per Montserrat Macià, a qui va agrair la seva feina, tot i que sí que rebrà l'encàrrec de renovar el projecte “incorporant-hi coses noves” i ajustant-se a la realitat pressupostària actual.

LA FRASE

Giralt haurà de recollir la feina feta fins ara i incorporar nous projectes i objectius
Ferran Mascarell
conseller de cultura

LA XIFRA

970.000
euros
és el pressupost de què disposa el Museu de Lleida per al 2015. El 2008 va ser d'1,5 milions d'euros.

El repte pressupostari

Mascarell, l'únic dels patrons que va parlar ahir en l'anunci del nomenament, va evitar donar detalls sobre les novetats i els canvis en les línies d'actuació que pot aportar Giralt al Museu de Lleida. En les pròximes setmanes té l'encàrrec de parlar amb tots els patrons i definir amb ells, d'aquí a principis d'abril, el seu projecte museístic. Ho haurà de fer amb els recursos actuals. El Museu de Lleida ha experimentat una dràstica retallada: dels 1,5 milions de pressupost del 2008 s'ha passat a 970.000 per al 2015, i ha reduït la plantilla de quinze a onze treballadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia