cultura

La família dóna el fons Josep Tharrats a la ciutat de Girona

Correspondència personal, documentació privada i uns 5.000 sonets de la seva obra literària ingressen a l'arxiu municipal

Ahir es va oficialitzar l'acte de donació a l'Ajuntament

“En aquesta ciutat tenim la sort que hi ha molts ciutadans que volen contribuir a mantenir el vincle que hi tenen oferint els seus llegats familiars per contribuir a explicar millor la nostra història a les generacions futures.” Així d'agraït es mostrava ahir l'alcalde, Carles Puigdemont, al proïsme mostrat per la família Tharrats durant l'acte de donació del fons documental del poeta gironí Josep Tharrats i Vilà (1886-1975). Un acte que van oficialitzar l'alcalde; el cap del servei de gestió documental, arxius i publicacions de l'Ajuntament de Girona, Joan Boadas; el nét de Josep Tharrats i donant del fons, Joan Tharrats Ral; la filla, Helena Tharrats; un besnét, i una jove. “Amb la donació d'avui, a més, reforcem els vincles de Tharrats amb la ciutat”, va concloure Puigdemont.

El fons està constituït pels textos originals de l'obra literària del poeta –uns 5.000 sonets majoritàriament mecanografiats i inèdits–, a més de correspondència –unes 250 cartes– i documentació personal elaborada entre els anys 1900 i 1970. Entre aquesta documentació predominen els recordatoris, les invitacions i els programes de mà, alguns dels concerts de música celebrats a la casa de Tharrats. El fons també inclou un centenar de fotografies familiars i part de la seva biblioteca, on apareixen diversos llibres dedicats per Gabriel Alomar o Carles Rahola. En la donació també s'inclou un quadre de Josep Morell, retrat de Càndida Vidal, muller de Josep Tharrats.

“El meu pare guardava tota aquesta documentació de l'avi a Cadaqués i vam pensar que seria bo que fes servei als estudiosos i que servís per donar a conèixer una part de la història de la ciutat”, va assegurar el nét de Tharrats.

LA DATA

1935
any en què la família Tharrats va deixar Girona per establir-se a Barcelona, on tenien una fàbrica.

Un empresari amb inquietuds artístiques

Josep Tharrats va néixer a Girona l'any 1886, al carrer de la Rutlla, però va viure al carrer Nou fins al 1935. Era empresari fabricant de mosaics i tenia vocació d'escriptor, sobretot de poesia que escrivia diàriament. També va ser un gran dinamitzador de la vida cultural gironina durant les primeres dècades del segle XX. Amic d'artistes i intel·lectuals, va promoure la música a la ciutat i va sufragar concerts de músics com ara Enric Granados, Juli Garreta i Pau Casals. Va fundar i dirigir la revista Cultura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia