cultura

Negra, barcelonina

Mor l'escriptor i periodista Francisco González Ledesma, pare de l'inspector Méndez i impulsor de la novel·la de gènere amb contingut de crítica social

“Va ser un referent per als escriptors, que l'han reconegut com a mestre”, va dir Mascarell

Dies tràgics per a la cultura. Després de la desaparició de l'actriu Rosa Novell dissabte passat i del periodista radiofònic Jordi Tardà diumenge, dilluns a la matinada va morir el periodista i escriptor Francisco González Ledesma, pocs dies abans de complir 88 anys. Feia poc havia tingut un ictus i la seva salut s'havia deteriorat. Amb tot, no havia deixat de treballar, i les seves darreres publicacions en donen testimoni: El adoquín azul (Menoscuarto Ediciones, 2014), Peores maneras de morir (Planeta, 2013), Barcelona Noir (Akashic Books, 2011), No hay que morir dos veces (Planeta, 2009) i Una novela de barrio (Planeta, 2007).

González Ledesma va fer de la Barcelona franquista i els seus baixos fons l'escenari de moltes de les seves novel·les. El seu personatge emblemàtic era l'inspector Méndez, que va protagonitzar mitja desena dels títols, una sèrie que inclou obres molt populars com ara El expediente Barcelona (1983), novel·la amb què va quedar finalista del premi Blasco Ibáñez.

Ledesma, que es va criar al barri del Poble Sec de Barcelona, va començar a escriure de ben jove. Amb només 21 anys va guanyar el primer premi, el 1948, el Premio Internacional de Novela amb Sombras viejas, una obra censurada pel règim franquista. Posteriorment va adoptar el pseudònim de Silver Kane, amb el qual va publicar fins a 400 novel·les populars per a Editorial Bruguera. Amb els guanys va poder pagar-se la carrera d'advocat, un ofici, però, que va exercir poc temps. Tocat per la passió per l'escriptura va engegar una etapa de periodista en El Correo Catalán i després a La Vanguardia, on va assolir el càrrec de redactor en cap. Era el pare del també periodista Enric González.

Com a novel·lista va escriure sempre en castellà. Només va publicar el 2008el títol Diàlegs a Barcelona: Ledesma-Andújar, en què parlava amb Javier Pérez Andújar. Algunes de les seves novel·les més conegudes són Los Napoleones (1977) i Crónica sentimental en rojo, que va significar la seva consagració com a autor i amb la qual es va endur el premi Planeta el 1984.

Altres guardons que van distingir el seu treball són el francès Mystère (2007) (a França tenien molt d'èxit les seves obres), l'Internacional RBA de novel·la negra (2007) i el I Pepe Carvalho (2006), que es lliura en el marc de la BCNegra. El 2010 la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria informativa i per la qualitat de la seva obra, de projecció internacional.

Les mostres de condol per la mort de l'escriptor van ser nombroses: El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va destacar “la seva aportació per fer de la novel·la negra barcelonina un gènere amb entitat pròpia”, i el va qualificar de “referent per als escriptors barcelonins, alguns ja desapareguts, que l'han reconegut com a mestre”. De la seva banda, l'editorial RBA va lamentar la mort de Ledesma, “un dels pares del gènere negre a l'Estat espanyol”, i va destacar “la sòlida carrera literària” que ha llegat als seus milers de lectors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia