cultura

Miquel Aguirre posa humor a una trama negra a Banyoles

Avui presenta la seva tercera novel·la, ‘Els morts no parlen', en una singular junta de veïns al Cafè del Sol

L'escriptor banyolí Miquel Aguirre (1964) ha publicat la seva tercera novel·la, Els morts no parlen ( Llibres del Delicte ), una “mixtura entre novel·la negra i d'humor” ambientada a la capital del Pla de l'Estany i protagonitzada per “torners, jubilats, carnissers, gent normal del poble”, sense detectius ni uniformes. “La policia hi apareix només per posar una multa de trànsit.” Per això, Aguirre ha decidit presentar avui Els morts no parlen al Cafè del Sol de Banyoles (19.30 h), en un acte coorganitzat per la llibreria L'Altell que estarà protagonitzat per representants de la comunitat de veïns del bloc verd, en una espècie de junta ordinària amb escriptor convidat que serà gravada i posteriorment emesa per Ràdio Banyoles.

El personatge que apareix a la portada, fotografiat per Floren Morante, és en Quimet, un torner prejubilat de Banyoles que es passa el dia a l'hort. Un dia hi troba un cadàver. “És un home descregut, que no creu en la policia ni en res i, davant la perspectiva que li facin perdre moltes hores a la comissaria, decideix enterrar-lo. Quan torna a casa, veu a les notícies que el mort és una persona de Banyoles que tothom es pensa que ha estat segrestada. Llavors entra en acció el seu cosí sociòpata i li proposa fingir el segrest, i és quan la trama es fa rocambolesca de sobte, molt en la línia del vodevil clàssic i el cadàver que s'arrossega entre sofàs.”

Els escenaris són “paisatges agroindustrials, a mig camí entre dos mons”, i també hi apareixen diversos locals de Banyoles amb el nom real –excepte un, de fictici, amb connotacions massa negatives–; fins i tot hi ha alguns personatges inspirats en banyolins censats. Aguirre reivindica que la novel·la negra pugui sortir de les grans ciutats i també reclama respecte per l'humor com a gènere literari. “És molt difícil fer riure el lector”, diu molt seriós.

Els morts no parlen és el desè títol publicat per Llibres del Delicte, una editorial barcelonina dedicada al gènere negre. També es presentarà el 19 de març a la Llibreria 22 de Girona, amb Ramon Iglesias, Salvador Garcia-Arbós i Quim Fernàndez; el 25 de març a la Llibreria Ona de Barcelona, amb Albert Serra, i el 5 de juny a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres, amb Jair Domínguez. A tots els actes Miquel Torrent llegirà fragments del llibre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia