cultura

Guillem Frontera

Escriptor

“Hi ha més persones bones que dolentes”

La nostra societat
se sent incapaç
de reaccionar amb energia, fins i tot davant d'una urna

Fa encara no dos anys que el novel·lista, poeta, periodista, guionista i, entre d'altres, especialista en art Guillem Frontera (Ariany, 1945) va publicar la novel·la L'adéu al mestre a Club Editor. Era una visió crítica i reflexiva del món de l'art. Ara torna a la mateixa editorial amb Sicília sense morts, una novel·la també crítica que, partint d'uns fets tristament actuals i habituals com són la corrupció política, la cobdícia empresarial i la ràbia i la impotència dels ciutadans, es va anar enfosquin fins a esdevenir un thriller. Tant és el gènere, quan ho narra Frontera té el bon gust de la universalitat.

La llista de títols d'obres que toquen temes de corrupció és llarga i variada. Si un escriptor vol mostrar el que viu i veu tot el que surt és... porqueria?
Home, no. És cert que vivim en un món que n'és ple i vessa, però també hi queden paratges per al desenvolupament normal de la vida, per a l'amor, l'esperança i tota mena de fortuïtats. En el cas concret de Sicília sense morts –i en això d'alguna manera et dono la raó–, no m'havia proposat escriure cap novel·la negra. Pensava més aviat en una novel·la històrica –història contemporània– i així crec que ho he aconseguit, però es veu que el pes de l'entorn la va marcar amb aquests elements predominants. L'editora, Maria Bohigas, em va descobrir els trets de gènere: “Ja ets conscient que has escrit un thriller?” I no, no m'havia passat pel cap. M'agrada que hagi estat així.
Doncs sí que ho és, de negra. I aquest món podrit és gaire diferent a Mallorca, València, Barcelona, Madrid...?
En els seus principis actius et diria que no. La cobdícia és a tot arreu. L'especificitat de la corrupció, però, la donen molts de factors, començant per la societat de la qual sorgeixen els corruptes i de les activitats que s'hi desenvolupen. En el cas de Mallorca, venim de la tradició del contraban, ben vist fins que va donar entrada al món de la droga. Una tradició així fa que la societat sigui tolerant amb la corrupció controlada. Però ja no és el cas, i la nostra societat està oiada i perplexa. Se sent indefensa i és incapaç de reaccionar amb energia, fins i tot en tenir una urna al davant.
Hi ha alguna esperança, ja no només per a Mallorca, per a la societat? Tant l'occidental com la resta, que està encara pitjor...
Et diria, fins i tot, que l'illa és un dels llocs que conec amb millor qualitat de vida –tot i que en franca degradació–. Sí, hi ha esperança, que és una virtut teologal, escortada per la fe i la caritat. Hi ha més persones bones que dolentes. És menester que reclamin el pes que els correspon. Quant al món... Saps que n'és, de gran! Fa por. L'expansió de la pobresa i la unificació del pensament dominant, representat per cabdills com ara Aznar, conformen un paisatge tenebrós. Però ens n'hem de sortir.
És una obra amb molts personatges. Com va decidir quins calia incloure-hi? Segons ho demanava la trama?
Els personatges comanden molt. En el decurs de l'escriptura del llibre, n'hi ha que es fan els desmenjats i s'exposen a ser exclosos. I d'altres amb els quals quasi no comptaves i que, de sobte, s'imposen. Ara, al final tots han d'estar al servei de la història. I viceversa.
De què depèn que escrigui?
Escrivint sóc vago i dispers,
anàrquic. Depèn, bàsicament, de la insistència de la història a demanar-me pas. Si me la puc treure de sobre contant-la a alguns amics i/o familiars, no hi penso més. Hi ha històries que no es conformen amb el relat oral i se t'aferren al cervell fins que els dones satisfacció per escrit. Et quedes ben a plaer.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia