cultura

Les lletres catalanes perden Joaquim Molas

El filòleg, mort als 84 anys, serà acomiadat aquest dimecres a la tarda en una cerimònia al Tanatori de Les Corts

Considerat mestre de mestres, ha estat autor de les col·leccions més difoses i que han esdevingut referents en la recuperació de la literatura catalana

Joaquim Mollas Battlori, escriptor i catedràtic, creador del cànon literari català contemporani, ha mort als 84 anys. La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dimecres a un quart de cinc de la tarda al tanatori de les Corts.

Molas va néixer a Barcelona l'any 1930. Va estudiar Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona, on es va doctorar el 1958. Influït per Dámaso Alonso i Martí de Riquer, els primers anys es va dedicar a la literatura medieval i a l'anàlisi estilístic de textos, tot i que a mitjans dels 60 es va inclinar cap a la literatura contemporània. Se'l considerava mestre de mestres i un dels grans noms de la llengua i la literatura catalanes.

Molas ha estat l'autor d'algunes de les col·leccions més difoses i que han estat referents en la recuperació de la literatura catalana com Les millors obres de la literatura catalana, va coordinar i dirigir Diccionari de la literatura catalana (1965) i cinc volums de la Història de la literatura catalana (1986), projecte que va iniciar Martí Riquer i va continuar Antoni Comas. També va fundar la revista de crítica literària Els Marges.

La seva dedicació a la cultura catalana ja estat reconeguda amb nombrosos guardons com el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1998), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1999), la Medalla del mèrit cultural de l'Ajuntament de Barcelona (2002) i la Medalla d'Or de la Generalitat (2003).

A més, va ser membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (Aelc), i el 2006 va ser nomenat doctor 'honoris causa' per la Universitat de Lleida (UdL).

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia