cultura

Una exposició i un llibre per redescobrir la Coma Cros

Sota un mateix títol, ‘El quadern de fil', exploren el passat de la factoria

La mostra, que s'inaugura avui, inclou setanta fotografies de Josep Maria Oliveras

Actualment, a la Coma Cros, ningú no hi trobarà telers, carros de teixits ni gent treballant el cotó. En tot cas, toparà amb llibres –a milers–, estudiants d'idiomes i audiovisuals –a cabassos– i gent que participa en alguna de les entitats que tenen seu a la vella factoria. La fàbrica tèxtil Coma Cros va funcionar entre els anys 1850 i 1999; gairebé 150 anys, suficients per convertir-se en la infraestructura que més ha contribuït a la transformació de Salt en els temps moderns, tant en el vessant econòmic com en el social.

La seva empremta al llarg d'aquests anys, generació rere generació, ha estat marcada i profunda. I és precisament aquest aspecte intangible, el pòsit que aquest recinte industrial ha deixat en la memòria del lloc i de la gent que hi ha estat en relació, el que una exposició i un llibre s'encarreguen de recuperar i projectar, des de la imatge i el text. D'una banda, una exposició que aplega una setantena de fotografies de Josep Maria Oliveras, la meitat de les quals estaran exposades al nucli central de la Factoria Coma Cros, i la resta, disseminades per les naus de l'antiga Kropotkin, per tal d'afavorir el redescobriment del lloc. De l'altra, un llibre amb el mateix títol que reprodueix les fotografies de Josep Maria Oliveras, acompanyades d'un text d'Eva Vàzquez. En tots dos casos, es tracta d'una mena de prospecció arqueològica que excava tant els vestigis manuals que han quedat de la fàbrica (pintes, llançadores, bobines de fil, catàleg de mostres...) com els records íntims –“personals, però al mateix temps transferibles”, com bé assenyala Oliveras–, en un intent de traçar un mapa metafòric de la fàbrica.

Vinculació emocional

Tant el fotògraf com l'escriptora són saltencs i han estat vinculats familiarment, i per tant implicats emocionalment, amb la Coma Cros. Però mentre que en el llibre la documentació històrica hi té certa rellevància, en l'exposició fotogràfica el ventall d'imatges –fotos històriques manipulades, sèries amb intenció narrativa, situacions inventades...– es mouen en el terreny més personal.

“He volgut suggerir més que no pas mostrar, defugint absolutament l'antropologia per oferir a l'espectador una imatge més metafòrica i evocadora”, detalla l'artista. El resultat són autèntics poemes visuals que conviden a la reflexió, molt narratius i estructurats en sèries que remeten a la memòria personal. “Són records projectats, tant de quan era petit [va passar anys per la llar d'infants de l'empresa] com dels nostres dies, però intentant no caure en el terreny de la nostàlgia”, assenyala. La mostra fotogràfica s'acompanya de la projecció d'un vídeo amb el making of de les imatges.

Dos actes de presentació

La inauguració de l'exposició El quadern de fil tindrà lloc avui, a les set de la tarda, a l'espai central de la Factoria Coma Cros (antiga sala de màquines) i hi assistirà el fotògraf Josep Maria Oliveras. El llibre, per la seva banda, serà presentat dijous, dia 26 de març, a les vuit del vespre, en un acte públic a la biblioteca Iu Bohigas de Salt.

LES DATES

1850
La fàbrica tèxtil
Coma Cros de Salt va començar a funcionar.
2002
Comença
el procés de rehabilitació d'aquest edifici de 18.000 m² per reconvertir-se en centre cultural.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia