cultura

El baldaquí de la catedral relluirà per Setmana Santa

Ahir es va acabar la restauració que ha fet l'Institut del Patrimoni Cultural i avui es treu la bastida

Es confirma que les figures del conjunt combinaven elements de plata i or, com l'altar

“Després d'aquesta actuació, podem confirmar que el baldaquí sí que combinava elements daurats i platejats.” Amb aquestes paraules, Paz Navarro, directora tècnica de la restauració que porta a terme l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE) del Ministeri de Cultura, confirma els pocs indicis documentals que permetien intuir que aquesta peça destacada de l'altar major, pagada per l'ardiaca de Besalú Arnau Soler el 1320, també conjugava l'or i l'argent per crear efectes de relleu escultòric. Una tècnica que encara es pot apreciar en les figures del retaule de l'altar que protegia (i que ara està situat a darrere) i en l'únic element figuratiu que resta del mateix baldaquí: la coronació de la Verge, al centre.

Segons detallen les restauradores –la madrilenya Paz Navarro, que ja va intervenir en la recuperació de l'arqueta de Banyoles, i la barcelonina Olga Ceni Garcia, encarregades d'aquesta tasca juntament amb Montserrat Zaraín–, les figures del baldaquí conjugaven els dos metalls per crear jocs de llum (or) i ombra (plata), però malauradament al llarg dels anys i dels segles les contínues neteges, algunes de molt corrosives, van acabar de malmetre els elements daurats que es van aplicar segons la tècnica del mercuri. “Ara podem dir que després de la nostra intervenció la peça ha quedat molt equilibrada i estable, i creiem que pot perdurar bastants anys”, remarca Paz Navarro, que també destaca que una de les intervencions més complicades ha estat la de l'escena del donant, ja que ha calgut treure-la, netejar-la i arreglar-la. Els elements que eren daurats i que ara només es veuen platejats serien els cabells, les ales i les vestidures complementàries de les figures que envolten la Verge, com són el cor d'àngels músics, màrtirs, sants, bisbes, cavallers i gent civil.

Radiografies clau

L'actuació, que es fa en el marc de la intervenció impulsada pel Ministeri de Cultura i el Capítol de la Catedral per restaurar i conservar els elements d'orfebreria del conjunt del presbiteri, ha durat dos mesos i mig, amb un any de treballs previs. Durant aquest procés, s'han aplicat per primera vegada radiografies sobre el baldaquí i el retaule gòtic, fet que ha permès detallar estudis físics i radiogràfics d'una importància rellevant, tanta que, segons la coordinadora de la restauració, els historiadors podran descobrir l'autoria dels artesans que van conformar el baldaquí del que està considerat un dels conjunts del segle XIV més importants d'Europa.

Després de retirar la bastida del baldaquí, que permetrà des d'avui lluir-lo de nou, l'equip de restauració actuarà en el retaule, dues creus processionals (la dels esmalts i la de les confraries) i quatre antigues columnes molt deteriorades i actualment sense ús.

LA XIFRA

300.000
euros, repartits en tres anys, és el pressupost d'aquesta actuació, a càrrec del Ministeri de Cultura
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.