cultura

Jesús Vilallonga estreny els vincles amb Santa Coloma

L'artista, que acaba de ser nomenat fill predilecte de la vila, va inaugurar ahir una exposició antològica a la Casa de la Paraula

Gran part de la seva trajectòria l'ha desenvolupat al Quebec

Jesús Carles Vilallonga (Santa Coloma de Farners, 1927), pintor, escultor, muralista i gravador, va estrènyer ahir els vincles amb la seva vila natal amb la inauguració d'una exposició antològica a la Casa de la Paraula que revisa tota la seva trajectòria, des l'any 1946 fins a l'actualitat. La mostra, que es podrà visitar fins al 19 de juliol, es presenta pocs dies després que el ple de l'Ajuntament acordés nomenar-lo fill predilecte del municipi per unanimitat. Junt amb el pintor Josep Beulas (Santa Coloma, 1921), amb qui va compartir veïnatge al carrer del Prat durant la infància, Vilallonga és un dels artistes gironins més cosmopolites. El setembre del 2008, durant la festa major, tots dos van coincidir a Santa Coloma, que visiten sempre que poden: Vilallonga, com a pregoner, i Beulas, per inaugurar una exposició de la seva obra a la biblioteca Vinyoli, En aquella ocasió Vilallonga va recordar el paper que havia tingut el seu oncle Carles, amic de Joaquim Mir, en el despertar de la seva vocació. També el pare, un notable terratinent i col·leccionista, va contribuir a estimular la seva afició a la pintura, fins que l'esclat de la Guerra Civil va forçar la família a marxar a Girona. Anys més tard, Vilallonga recuperaria la propietat del Mas Parés de Sant Martí Sapresa, que el 1992 es va plantejar de convertir en fundació amb l'obra pròpia i part de la seva col·lecció, que incloïa peces de Matisse, Dalí, Picasso, Miró o Meifrèn. Després del seu pas per l'Escola de Belles Arts de Barcelona, on va fer amistat amb Domènec Fita, va viatjar a París (on col·laboraria amb Gromaire), Roma, Filadèlfia i, finalment, el 1954, a Mont-real, a on va arribar amb només trenta dòlars a la butxaca i una guitarra amb la qual es guanyava la vida actuant a clubs nocturns. La seva obra, d'elaborades figuracions simbòliques i detallistes a la manera del gòtic primitiu, és molt apreciada al Canadà, on ha viscut trenta anys, però encara poc coneguda a Catalunya.

LA DATA

1954
és l'any
que Jesús Carles Vilallonga va establir-se a Mont-real, al Quebec, on ha viscut durant trenta anys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia