cultura

Literatura

El Cucut, punt de trobada

El cinquè Berenar Literari de la llibreria torroellenca reuneix més escriptors que mai, en un Dijous Sant que anticipa Sant Jordi

Rosa Regàs el defineix com un símptoma de normalitat cultural republicana

Cada any són més: dijous passat, ja eren més de seixanta els escriptors, poetes, editors, il·lustradors, traductors i altres representants del món del llibre que es van trobar, en una radiant tarda de primavera, a la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí per “compartir el pa”, perquè aquest és el significat etimològic de la paraula companyia, com ho va recordar als presents M. Teresa Calabús, la llibretera amfitriona. En realitat, aquí el pa és un eufemisme, perquè en el 5è Berenar Literari d'El Cucut es van compartir altres coses més suculentes: els pastissos de la Teresa, els brunyols fets en quantitats ingents per la seva filla Magda, el vi del celler Caralluna dels actors Xuriguera i Faixedas –el primer hi va tornar a fer in situ la retransmissió radiofònica de l'acte en connexió amb el segon, a l'estudi de Catalunya Ràdio– i, evidentment, també es van compartir les converses, els llibres, les signatures i, en resum, una simpàtica companyonia, que es fa extensiva a tots els lectors que també s'apropen a El Cucut per conèixer un bon grapat d'escriptors en les distàncies curtes.

El Berenar Literari d'El Cucut va creixent i es va professionalitzant o, si més no, intenta millorar en alguns aspectes, any rere any. En aquesta edició, els escriptors eren convidats a identificar-se amb la típica targeta de congrés penjant del coll, que sempre resulta útil en aquests actes socials, i també se'ls animava a marcar a la llista ben visible de tots els que havien confirmat la seva presència al berenar si ja havien arribat –gomet verd– o si marxaven, decisió anunciada amb un gomet vermell. Hi havia taules numerades, a dins i a fora de la llibreria, perquè els escriptors es trobessin amb els lectors, amb cita prèvia inexcusable: “Deixeu els brunyols si us criden!”, va recordar la Teresa als autors per la megafonia. Aquest any, fins i tot s'ha introduït “una mica de protocol” en el berenar, amb les intervencions de l'alcalde de Torroella, Jordi Cordon –“aquesta és la millor trobada del món literari que es fa a Catalunya”–, i de la presidenta del gremi de llibreters de les comarques gironines, M. Carme Ferrer, que, com a llibretera, va manifestar la seva enveja sana perquè El Cucut sigui capaç de reunir tants escriptors per metre quadrat en un sol acte. Autors amb novetat o no en aquesta campanya, alguns celebrant la segona edició d'un llibre acabat de sortir i altres presentant ja en exclusiva a Torroella la novel·la que no arribarà a la resta de llibreries del país fins la setmana vinent... La llista dels escriptors presents a l'acte és tan llarga que és millor no esmentar-ne cap. Només una excepció: Rosa Regàs, que va agafar el micròfon per presentar el seu llibre de memòries d'infància i dir que el Berenar Literari és un acte de normalitat en un context de “polítiques culturals suïcides”, molt allunyat de la importància que la II República va voler donar a la cultura com a eina de formació i progrés.

La foto
El berenar té lloc en un petit envelat a la vorera, davant de la llibreria. La foto de família, que ja forma part del programa, es fa a la vorera del davant, on els autors habituals ja saben fins i tot com s'han de posar, sense gaires indicacions.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia