cultura

Centelles restaura els documents de la col·lecció Ildefons Cerdà

Els documents que estaven en més mal estat de la col·lecció Ildefons Cerdà, que es conserva a l'Arxiu Municipal de Centelles, a Osona, han estat restaurats amb el suport de la Diputació de Barcelona. Es tracta de setze pergamins datats entre 1221 i 1632, i set documents més en paper, des de 1635 fins a 1831, la major part dels quals fan referència al Cerdà, la casa pairal on va néixer el conegut enginyer i urbanista, ideòleg de l'Eixample de Barcelona. Encara que ja consta habitat anteriorment, la família Cerdà va ser propietària del mas des del segle XIV fins poc després de la mort del seu membre més il·lustre, l'any 1876.

La col·lecció Ildefons Cerdà té diverses procedències, però les últimes incorporacions són fruit d'una donació dels descendents d'Ildefons Cerdà, que viuen actualment a Austràlia. Els documents s'han tractat primer amb una neteja mecànica en sec, seguida de neteja aquosa per hidratar-los, aplanament, restauració dels estrips i recuperar parts del suport que s'havien perdut. El cost de la restauració ha estat de 3.170 euros, repartits entre l'Ajuntament (55%) i la Diputació (45%).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia