cultura

Compra nul·la

Un jutjat d'Osca obliga a tornar un centenar de peces d'art de Sixena, tot i que el TC va avalar l'adquisició

La jutgessa ordena retornar a Aragó els béns exposats al MNAC i al Museu de Lleida

La titular del jutjat de primera instància número 1 d'Osca ha declarat nul·la la compravenda de més d'un centenar de peces d'art efectuada per la Generalitat i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a l'orde religiós del monestir de Sixena entre els anys 1983 i 1994. La sentència estableix que la possessió material correspon a l'orde religiós i que els béns siguin traslladats al monestir de Sixena, situat a la població aragonesa de Vilanova de Sixena. La jutgessa imposa, a més, les costes del procés judicial a les institucions catalanes.

La jutgessa considera acreditat que tant el govern d'Aragó com l'Ajuntament de Vilanova de Sixena estan legítimament i legalment autoritzats a reclamar els béns, que actualment s'exposen al MNAC i al Museu de Lleida i que el govern aragonès valorava en 300.000 euros, ja que “els correspon la protecció i gestió del patrimoni cultural i històric aragonès”. Aquestes institucions són les que van denunciar les tres vendes dels béns artístics i que en cap moment van ser informades i haurien tingut preferència. Tampoc l'Estat va ser alertat de les adquisicions, segons la resolució, i seria una acció preceptiva. La jutgessa entén també que la declaració de bé d'interès cultural (BIC) del 1923 del monestir “va recaure sobre el bé immoble amb totes les seves parts integrants”.

La sentència contrasta amb la que el Tribunal Constitucional va emetre l'any 2012, que avala la compravenda. La jutgessa, però, destaca que en aquest cas només resolia un conflicte de competències entre Aragó i Catalunya respecte a qüestions patrimonials, però no sobre la compravenda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia