cultura

Chozas analitza al Bòlit els clarobscurs del món digital

L'artista madrileny acaba una residència a Girona, dins l'Espai Transfronterer d'Art Contemporani

El Bòlit exposarà al juny el treball dels seus residents

La sala de la torre del centre cultural La Mercè de Girona estava dijous a la tarda mig a les fosques, per convertir-se en l'estudi obert al públic de l'artista madrileny Javier Chozas (1972), que durant gairebé dos mesos ha estat fent una residència creativa al Bòlit de Girona, dins la convocatòria de l'Espai Transfronterer Contemporani (ETAM). Hi han participat cinc artistes de diversos països i cinc centres d'art de França, Catalunya i Mallorca, inclòs també el Museu de l'Empordà, de Figueres.

En la seva última jornada a Girona, Chozas hi va presentar les obres que ha creat en aquesta residència –algunes de les quals es podran veure al juny en una exposició col·lectiva d'artistes residents al Bòlit– i el seu llibre El tiempo digital. Narciso narcotizado (Diseño Editorial, 2014). El seu projecte La fuga de las luciérnagas, que va començar a desenvolupar a La Panacée de Montpeller, inclou diverses obres en què la llum representa el món digital i la foscor, l'espai propi de l'individu. Al mig de les ombres, una bandera que en realitat no ho és, es mou davant d'una pantalla on es projecten imatges espectrals. “Si no hi ha moviment, no es veu res, de la mateixa manera que si no mantens la teva activitat a les xarxes socials, desapareixes”, diu Chozas, que es mostra “caut” davant d'aquesta nova realitat virtual: “El món digital té molts avantatges però cal afegir-li consciència crítica. És un món en el qual, si reclames més atenció, has de donar a canvi més de la teva vida privada. Cal estar més alerta”, diu Chozas, que com artista també reivindica l'espai real “per enfrontar-se a la representació de la realitat a les pantalles”. Chozas afirma que aquesta residència transfronterera li ha donat les condicions ideals per desenvolupar el projecte: “És una beca excepcional, pensada realment per a un artista professional. També va ser molt encertat que els cinc artistes seleccionats ens poguéssim trobar en unes jornades a Girona, al febrer.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia