cultura

Fer, esperança i caritat

El ninotaire recull en el llibre ‘L'Evangeli segons Fer' els acudits relacionats amb el món religiós, sobretot amb la figura de Jesucrist vinculada a temes d'actualitat

“El Jesús que dibuixo és un home del carrer, tal com em
van ensenyar
a l'escola”

El dibuixant Fer no es considera un home “especialment religiós”, però Déu n'hi do l'historial que té relacionat amb l'Església: va ser escolanet, va estudiar amb els frares dominics de l'escola Santo Domingo de Guzmán, a Lleó, i fins i tot va ser novici. “A la meva mare, que era molt creient, li hauria agradat que em dediqués a la vida religiosa.” Però això no va ser així, va estudiar filosofia i lletres, és va dedicar a l'ensenyament i, més tard, a l'ofici de ninotaire. Fer és un dels dibuixants de capçalera d'aquest diari.

L'ensenyament religiós, amb molts anys de llatí inclosos, no ha caigut, no obstant, en el no-res. Fer ha sabut donar sintonia humorística a un personatge que per molts seria intocable en clau d'humor: Jesucrist. Una bona part dels acudits de temàtica religiosa que ha realitzat al llarg de la seva trajectòria han estat recollits en el llibre L'Evangeli segons Fer, publicat per l'editorial Efadós, dins de la col·lecció Pinzells Satírics. El Jesucrist que apareix en els acudits és, segons l'autor: “Un home del carrer, tal com em van ensenyar de petit a l'escola.” Aquesta humanitat és la que ha fet que aquests acudits siguin del gust tant dels agnòstics com dels creients. De fet, la selecció de vinyetes prové tant dels diaris Avui i El Punt Avui com de la revista Poblet, editada pel Monestir de Poblet. “Al començament de publicar-se hi va haver algun lector que deia que no es podia jugar amb la imatge de Déu però, a la majoria de gent, li va complaure aquesta visió lleugera de Jesucrist, que no és frívola perquè tracta sovint de les injustícies que encara es produeixen”, explica Fer.

Fer va començar a publicar aquesta mena de vinyetes per Setmana Santa. “Jo treballava en un institut, i la manera de poder tenir jo també vacances era deixar fets per al diari els acudits de tots els dies. Vaig creure que, ateses les dates, el tema de Jesucrist seria una bona pensada.”

Fer no deixa mai de citar el seu gran mestre i referent, Jaume Perich. “Ell profunditzava molt, però no feia com fem ara els humoristes, que ho relacionem tot amb l'actualitat de manera molt concreta, cosa que fa que potser amb el temps els nostres acudits no tinguin la vigència que encara tenen els de Perich”, comenta el ninotaire, el qual ha lligat, com es pot constatar en el llibre L'Evangeli segons Fer, la figura de Jesucrist amb Bárcenas, el conflicte Palestí, el cas de Caja Madrid, els nous judes corruptes, les pasteres i el temps de la sequera, en el qual Jesús es lamentava de no poder caminar sobre les aigües.

Fer, que coneix gairebé de memòria els Evangelis, traça un subtil paral·lelisme entre el fariseisme del temps de Jesucrist i l'actual.

Humor respectuós

De fet, la relectura que fa de la Bíblia no es tan anacrònica com podria representar el pas de dos mil anys. Fer presenta un Jesús que tindria les mateixes coses a dir en l'actualitat.

Aquest tarannà del fill de Déu no és aliè a persones estretament vinculades al sentiment religiós com els autors del pròleg i del prefaci del llibre: l'abat de Poblet i Teresa Forcades. “Hi contemplo un humor amable, un humor proper, que t'arriba des de la duresa de la vida”, diu des de Poblet Josep Alegre i Vilas. La monja de Sant Benet de Montserrat, Teresa Forcades, destaca de Fer “la seva tendresa i la seva agudesa”.

El llibre conté una petita biografia il·lustrada amb fotografies de l'autor.

D'aquesta novetat editorial, el Club del Subscriptor d'El Punt Avui sortejarà 20 exemplars entre tots els subscriptors que ho sol·licitin a partir d'avui mateix a través d'Elclubdelsubscriptor.cat, i des de demà també al telèfon 902 22 10 10.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia