cultura

Mor l'escriptor i premi Nobel de Literatura Günter Grass

L'autor d'‘El timbal de llauna' ha mort als 87 anys, segons ha informat la seva editorial

L'escriptor alemany Günter Grass, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura el 1999, ha mort als 87 anys, al nord d'Alemanya, segons ha informat l'editorial Steidl.

Considerat el més important escriptor en llengua alemanya de la postguerra i un referent polític al seu país, Grass va obtenir la fama mundial amb la publicació de la seva novel·la El timbal de llauna, el 1959.

Quaranta anys després, el 1999 va rebre el premi Nobel de Literatura, i també el Príncep d'Astúries de les Lletres, en reconeixement a la seva dilatada trajectòria com a escriptor.

A més d'El tambor de llauna, destaquen en la seva producció, Tot pelant la ceba (2006), el seu polèmic llibre de memòries Com els crancs (2002), El meu segle (1999), Una llarga història (1995), La trobada a Telgte (1979), El turbot (1977), Anys de gos (1963) i El gat i el ratolí (1961).

Fora de l'estrictament literari, a Grass se'l considera una autoritat moral i política a Alemanya, pel seu compromís constant tant amb el passat més recent del seu país, com per la seva capacitat d'entrar en qualsevol controvèrsia, social o d'una altra índole, sigui històrica o d'actualitat..

Va donar suport a la política del Partit Socialdemòcrata (SPD) en temps del canceller Willy Brandt i, encara que després es va desmarcar de la línia de la formació, per considerar-la massa centrista, va donar suport a diverses campanyes electorals, inclosa la que va fer arribar al poder Gerhard Schröeder (1998-2005.)

En el terreny literari també va ser llegendària la seva enemistat amb el crític més ferotge del seu país, Marcel Reich-Ranicki.

En els últims temps, la seva figura va estar envoltada de polèmiques tant pel seu reconeixement, en les memòries publicades el 2006, de que havia servit en les tropes hitlerianes de les SS Waffen, com per les seves crítiques a Israel, a qui dos anys enrere va acusar de posar en perill la pau al món, qüestió considerada tabú a Alemanya.