cultura

L'escriptor banyolí Jordi Calvet aborda el gihadisme a Catalunya

En la seva nova novel·la, ‘L'espasa d'Al·là', un terrorista prepara un atemptat al Camp Nou durant un partit de futbol entre el Barça i el Real Madrid

Si fóssiu un grup terrorista i volguéssiu perpetrar un atemptat a Catalunya que tingués una gran repercussió mediàtica arreu del món, on el faríeu? L'escriptor banyolí Jordi Calvet es va fer aquesta pregunta i, després d'imaginar-se escenaris on es concentra molta gent, com ara la Sagrada Família o Montserrat, va arribar a la conclusió que hauria de ser al Camp Nou i, en concret, el dia en què s'hi disputés un partit de futbol Barça-Madrid i l'estadi estigués ple com un ou.

Exposats

La tria d'aquest espai és la que fa el protagonista de la nova novel·la de Calvet, L'espasa d'Al·là (editada per Nautilus.cat), un jove tailandès que esdevé terrorista gihadista. Essencialment, és una obra d'acció, però també resulta una reflexió sobre la violència terrorista d'arrel religiosa i el fet que hi estem ben exposats. “Que consti que vaig començar a treballar-hi fa gairebé tres anys”, assegura l'autor, quan li fem notar que el tema és de molta actualitat per les recents detencions de gihadistes que, presumptament, estaven preparant un atemptat a Barcelona.

El lector de L'espasa d'Al·là hi veurà també un crit d'alerta sobre la seguretat en recintes de la magnitud de l'estadi del Barça. El mateix Calvet va comprovar la facilitat amb què s'hi poden introduir objectes camuflats. “Hem de pensar que la seguretat dels estadis està enfocada a evitar que es tirin ampolles al camp i no pas a impedir un gran atemptat; per a això, no estan preparats”, assenyala.

L'acció transcorre a Tailàndia (on Calvet va viatjar per documentar-se) i Banyoles, a més de la capital catalana. No desvetllarem el desenllaç, però sí que direm que ha fet enfadar un sector d'aficionats madridistes, com ho demostren els missatges insultants contra Calvet que s'han fet circular a les xarxes socials.

Trilogia

L'espasa d'Al·là és el segon llibre de Jordi Calvet (1973), que es va estrenar amb Jaque al rey. La nova novel·la formarà part d'una trilogia que l'autor té al cap, dedicada al gihadisme. Arran de l'èxit de vendes que està tenint, és possible, diu Jordi Calvet, que la novel·la es tradueixi al castellà i que se'n faci una edició en anglès, aprofitant que algun mitjà britànic se n'ha fet ressò.

Aquest Sant Jordi, Calvet signarà exemplars de L'espasa d'Al·là a Banyoles i Girona (al matí i al migdia) i a Barcelona (a la tarda). El mes de maig, té emparaulades presentacions a Llançà (2 de maig) i a Banyoles (21 de maig).

LA FRASE

La seguretat als estadis no està enfocada a impedir un gran atemptat
Jordi Calvet
NOVEL·LISTA

LA XIFRA

3
novel·les
té pensat escriure Calvet sobre aquest tema, comptant-hi aquest primer lliurament.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia