cultura

El llegat de Preston

L'historiador britànic i prestigiós hispanista Paul Preston fa entrega a Catalunya de tot el seu fons documental, que es conservarà a l'arxiu del monestir de Poblet

Una primera tramesa de l'arxiu es troba provisionalment a la Universitat de Barcelona

A l'escenari solemne de les grans ocasions que tenen lloc a l'ajuntament de Barcelona, el Saló de Cent, es va fer ahir l'acte de lliurament a Catalunya del llegat de l'historiador britànic Paul Preston. Sempre irònic i sorneguer, Preston va fer gala de la seva modèstia tot afirmant que l'escenari li semblava “excessiu”, i hi va afegir: “També em sembla excessiu el terme llegat; no sé si els meus papers valen tant.”

La documentació del prestigiós hispanista s'afegirà a l'important fons dipositat a l'arxiu de Poblet, en una decisió que reforça el vincle i el compromís de Preston amb Catalunya. El trasllat d'aquests arxius ha estat possible gràcies a la col·laboració del Catalan Observatory de la London School of Economics, l'Ajuntament de Barcelona, el Centre d'Estudis Històrics de la Universitat de Barcelona i el monestir de Poblet. A hores d'ara, una primera tramesa de l'arxiu es troba a la Universitat de Barcelona, en espera del seu destí definitiu.

Paul Preston es va mostrar “agraït i commogut” per l'acte d'ahir, i va dir que, com a divulgador, sempre l'ha amoïnat “escriure de la manera més amena possible” així com tenir la garantia “que els documents acaben anant a parar a un lloc segur”. En aquest sentit, el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament, Antoni Vives, li va suggerir que “Poblet seria un bon lloc”. Entre d'altres, l'arxiu de Poblet està format per l'arxiu Montserrat Tarradellas i Macià i l'arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli a Catalunya.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va recordar: “Tots coneixem la llarga i prestigiosa carrera de Paul Preston”, i va destacar el llarg compromís de l'historiador amb Catalunya en aspectes com la defensa del dret a l'autodeterminació, la reivindicació de la devolució dels papers de Salamanca i el “gran coneixement de la nostra llengua”. Trias va fer també referència al lligam que Barcelona manté des de “fa molts segles” amb el monestir de Poblet.

En la cerimònia també hi va intervenir l'escriptor i filòleg Jordi Amat, que va subratllar el “compromís antifranquista” de Paul Preston, de qui va dir que “més que imparcial ha volgut ser un historiador honest”. El pare Josep Alegre, abat de Poblet, va admetre: “La lectura dels llibres de Preston m'ha tret moltes hores de son.”

A l'inici de l'acte es va fer un minut de silenci en memòria del professor de l'institut Joan Fuster mort per l'atac d'un alumne de 13 anys; el d'ahir va ser l'únic acte que l'Ajuntament de la ciutat farà fins dimecres.

L'hispanista Raymond Carr mor als 96 anys

Durant l'acte d'ahir, Paul Preston va confirmar la mort del seu col·lega i compatriota –i també hispanista– Raymond Carr, que es va produir diumenge als 96 anys. Preston el va reconèixer com un dels seus mestres. Sir Raymond Carr havia nascut a la localitat britànica de Bath l'11 d'abril del 1919 i l'any 1999 va rebre el premi Príncep d'Astúries de Ciències Socials en reconeixement a la seva feina sobre la història d'Espanya. Entre la seva obra destaca ‘España 1808-1939', que va aparèixer el 1966 i que es considera que va establir les bases de la moderna historiografia espanyola. La major part de la seva obra se centra en l'Espanya dels segles XIX i XX; Carr va ser membre de la Reial Acadèmia Britànica i va rebre nombrosos reconeixements a la seva tasca d'hispanista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia