cultura

Cultura

Vint anys d'art en viu

L'Estruch, una antiga fàbrica tèxtil de Sabadell transformada en un centre de creació d'arts en viu, fa vint anys convertit en un nucli cultural de referència a Catalunya

La direcció pretén establir nous llaços i enfortir els existents amb espais de producció i de difusió, perquè les companyies tinguin més escenaris per mostrar el que fan

A L'Estruch hi ha espaiper la dansa, el teatre, el circ, la música i les arts visuals i la formació

Fa vint anys, Ca l'Estruch, la fàbrica de creació d'arts en viu de Sabadell, era una aposta de futur. Ara és una realitat que no para de créixer. Va ser un dels primers espais de tot Catalunya que naixia amb la vocació d'impulsar la creació contemporània oferint als artistes un espai per crear. Abans de convertir-se en un espai cultural, Ca l'Estruch va funcionar fins als anys 80 com a fàbrica dedicada a la tintoreria en el marc del passat eminentment tèxtil de Sabadell. Part dels terrenys van passar a l'Ajuntament gràcies a un conveni que s'emmarcava en un procés més global de conversió i adequació d'antics edificis industrials per utilitzar-los per a altres usos. L'any 1992 va començar la rehabilitació de la fàbrica que es va posar en marxa el 1995 amb un ús cultural.

L'Estruch completa l'oferta cultural de Sabadell en l'àmbit de la creació més contemporània. Des de l'inici va oferir un espai als artistes locals, però també es va obrir per acollir professionals d'altres indrets interessats a crear i compartir. Com explica el director del centre, Manel Rodríguez, el que diferencia l'Estruch d'altres fàbriques de creació és que el centre sabadellenc ha apostat per diferents disciplines sense especialitzar-se en un únic àmbit, cosa que ha afavorit la relació entre els artistes i la posada en escena de propostes en què han intervingut professionals de diferents àrees. A l'espai cultural de la cocapital vallesana tenen cabuda el teatre, la dansa, el circ, la música, les arts visuals i les performatives. L'antiga fàbrica disposa d'una sala d'exhibició de 190 localitats, d'un espai per a exposicions, de sales dedicades a la producció d'espectacles, d'un media lab, una sala multimèdia, d'espais insonoritzats per a assajos musicals i una gran sala per a construcció d'escenografies de gran format. Des de fa uns mesos, a més, a l'exterior de les naus de l'Estruch hi ha instal·lada un gran envelat de circ ja que va ser l'espai triat per la Generalitat per gestionar el Centre de Creació i Producció de Circ la Vela, que ja està en funcionament i que s'ha integrat en la dinàmica del centre cultural, segons explica el director.

Per l'Estruch hi han passat, durant aquests anys, desenes de professionals entre els quals hi ha, per exemple, Sol Picó, Marta Carrasco i Jordi Cortés. La fàbrica de creació vallesana ofereix, a través de diferents convocatòries amb un jurat qualificat i diverses companyies que fan estades al centre, el que s'anomena residències. De fet, disposen d'un espai per allotjar, si cal, els professionals. Rodríguez explica que el centre no s'atura durant tot el dia ja que ofereix espais tant per a professionals com per a companyies locals que treballen per projectes. Anualment se'n poden arribar a desenvolupar cap a 200 de diferents i generar 1.500 hores d'ocupació. A més, s'hi programen més de 70 espectacles, des d'exposicions fins a obres de teatre. L'any 2014 van arribar a 5000 espectadors.

La direcció de l'Estruch té molt clar que el futur implica aconseguir que les companyies que creen a l'espai vallesà tinguin més escenaris per poder mostrar el que fan al públic. En aquest sentit, Rodríguez explica que es treballa per establir i consolidar lligams amb altres centres, espais culturals o sales de Catalunya, l'Estat i l'estranger –col·laboren molt, per exemple, amb artistes i espais francesos– perquè les produccions nascudes a l'Estruch es mostrin arreu. El present, però també el futur, requereix la formació i l'educació. L'any passat 5.000 alumnes van trepitjar l'Estruch per veure, per exemple, assajos d'espectacles o per participar en tallers. “Es demana als artistes que estan a l'Estruch que participin en el vessant pedagògic per acostar la creació contemporània a un públic jove”, diu el director. Així doncs, l'Estruch cuida els creadors del present i busca els espectadors del demà de les arts en viu.

5.000
espectadors
són els que l'any passat van passar per l'Estruch. L'espai de creació cultural programa més de 70 activitats anuals a les seves instal·lacions.
200
projectes
són els que es poden desenvolupar en un any al centre si se suma el treball de les companyies i el dels artistes de les residències.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia