cultura

L'art té paper

Una vintena de galeries es tornen a unir per difondre les obres més fràgils

La iniciativa s'adreça, sobretot, als col·leccionistes més joves

Les galeries d'art necessiten sentir-se vives. I la vida només l'aporten les persones. Fa anys que han anat perdent visibilitat; estan situades en locals a peu de carrer però per als ciutadans sembla que no existeixin. Escassegen les iniciatives originals i valentes per revertir aquesta situació. L'any passat, se'n va posar en marxa una amb prou èxit com per repetir: El paper de l'art. El nom fa confluir dos significats. D'una banda, la importància que tan sovint no donem a la creació artística, i de l'altra, el paper com el suport més bàsic i fràgil de l'obra d'art.

El paper de l'art va de papers. D'un miler de papers –dibuixos, gravats, fotografies... d'autors, tècniques, estils i èpoques diverses– que ompliran 20 galeries de Barcelona fins a finals d'aquest mes. El cicle d'exposicions és de molt curta durada, però hi ha al·licients per no passar-ne per alt cap ni una. A tots els visitants se'ls lliura gratuïtament un passaport que, si segellen a totes les galeries participants, entren en un sorteig. S'han editat exactament 1.000 passaports –l'any passat, se'n van repartir més de 800. Com a novetat, es farà un doble sorteig. Un de 3.000 euros per adquirir una, o més d'una, de les obres que s'exposen. I l'altre un viatge en TGV per a dues persones per anar a París a la inauguració del Salon du Dessin.

Una altra novetat és que vuit museus i fundacions s'han sumat a l'aventura i, al juny, organitzaran conferències i visites exclusives per difondre la màgia del paper. Són la Fundació Bassat, el CCCB, el Museu del Disseny, el Museu Egipci, la Fundació Foto Colectania, el Museu del Modernisme, la Fundació Vila Casas i el Museu Europeu d'Art Modern, que ha programat la mostra El paper de l'art. L'aprenentatge de l'art per desvetllar alguns secrets d'aquestes peces sovint desconsiderades com a obres menors.

La missió d'El paper de l'art... és eixamplar la base de col·leccionistes tot seduint “el públic més jove”, que al mateix temps és també el que menys recursos econòmics té per invertir en art, explica Gabriel Pinós, president del Gremi de Galeries d'Art de Catalunya, impulsor de la iniciativa. Els preus no semblen, d'entrada, cap obstacle: hi ha obres a partir dels 150 euros. També n'hi ha per 60.000. L'any passat, Pinós confessa que hi va haver prou de moviment a les galeries amb visitants d'aquestes edats, per bé que no es va traduir amb massa vendes. “Ara mateix el que ens interessa és que la gent entri a les galeries, que no els faci por obrir la porta perquè no mosseguem. L'èxit comercial ja vindrà. Aquest projecte és de llarg recorregut”, exclama.

Les galeries amb aquest paper són: Àmbit, Atelier, Manuel Barbié, Marc Calzada, David Cervelló, Clavell & Morgades, Cortina, Eude, Gothsland, Dolors Junyent, Olivart, Palau Antiguitats, Jordi Pascual, Petritxol-Héctor Albericio, Fernando Pinós, Piramidón, Artur Ramon, Olga de Sandoval, Trama i Roger Viñuela.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia