cultura

La seu de l'antiga Audiència exposa un centenar d'obres de la col·lecció personal de l'artista, cedides en dipòsit per la família

L'esperit d'Enric Marquès conquereix la Casa Pastors

El paisatge i la figura humana van ser els eixos de la seva producció, en què també destaca el to crític de l'obra gràfica

Els salons de l'antiga Audiència Provincial reobren com a espai d'exposicions aquesta primavera amb una selecció d'obres procedents de la col·lecció personal d'Enric Marquès (Santa Eugènia, 1931-Girona, 1994), un convidat certament inesperat en un edifici que durant dècades va encarnar el poder totalitari contra el qual l'artista es va revoltar al llarg de tota la vida. A la mateixa sala de vistes on sota el franquisme s'havien dictat sentències de mort, la seva filla, Lucy Marquès, que va viatjar expressament des de San Francisco per assistir a l'obertura de l'exposició, va remarcar la singularitat que representava veure l'obra del seu pare en aquest escenari insòlit, recuperat recentment per a la ciutat com a seu del futur museu d'art contemporani, i va emocionar-se en comprovar que el centenar d'obres reunides reflectissin amb tanta exactitud el seu esperit.

La selecció, de fet, parteix del fons que el mateix artista conservava a casa seva, a Llagostera, format per més de 800 olis, guaixos, dibuixos i gravats que abracen tota la seva trajectòria i que la família ha acordat dipositar al Museu d'Història de la Ciutat per a la seva conservació i difusió. La mostra de la Casa Pastors, oberta fins al setembre i en la qual també col·labora l'Ajuntament llagosterenc, vol ser un primer acostament a la riquesa d'aquest llegat a partir d'una tria significativa de peces datades entre 1948, l'etapa de formació, fins al 1989, quan va exposar per última vegada.

Comissariada per Jordi Falgàs, director de la Fundació Masó i responsable del projecte museològic de la Casa Pastors, l'exposició revisa cronològicament les diverses etapes de Marquès, amb una atenció especial al tractament del paisatge i la figura humana, els dos eixos de la seva producció, i un apartat dedicat a la seva obra gràfica, amb què va expressar la seva actitud més compromesa i crítica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia