cultura

Recrearan instruments de la portalada de Ripoll

El monument medieval en reprodueix 39 que es construiran per fer-ne una exposició permanent

Un grup de lutiers farà un taller dirigit per Carlos Ardura per fer les reproduccions

La portalada romànica de la Glòria del monestir de Santa Maria de Ripoll és molt més que una joia arquitectònica. Entre moltes altres coses, és un catàleg d'instruments musicals antics. En total i segons ha remarcat l'expert en aquesta mena d'instruments Antoni Madueño, n'hi ha 39 de set tipus diferents.

Ara i en el marc de la promoció d'aquesta portalada per ser inclosa en el catàleg del patrimoni mundial de la Unesco, es durà a terme un projecte per recrear reproduccions d'aquests instruments, que formaran part d'una exposició permanent.

Segons Antoni Madueño, a partir del segle XIX amb la reconstrucció de diversos monuments medievals, va renéixer l'interès per recuperar les músiques d'aquella època, i per tant també pels instruments que s'utilitzaven en el període medieval.

Els instruments que es reproduiran han estat estudiats i presentats en un article d'aquest musicòleg i intèrpret en un article al Simposi Internacional sobre la Portalada del Monestir de Ripoll del 2013.

En el marc d'aquest projecte, està previst dur a terme un taller del 20 de maig al 2 de juny a la sala Marià Font de Ripoll, en què els participants, amb la direcció tècnica de Carlos Ardura i d'un equip de lutiers, construiran rèpliques dels instruments romànics.

Antoni Madueño va explicar que Despertant instruments adormits és l'activitat que inaugura la iniciativa amb el nom de Temps de joglars, un projecte transversal la finalitat del qual és la difusió de la cultura de l'edat mitjana a través d'accions artístiques, acadèmiques i participatives, fent un èmfasi especial en la qualitat de la seva programació.

LA XIFRA

39
instruments
estan reproduïts a la portalada romànica del monestir de Santa Maria de Ripoll.

Un pas més que suma a favor del monument

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha remarcat que aquesta iniciativa s'emmarca en el conjunt de les propostes que s'organitzen per donar a conèixer millor la portalada i per sumar així a favor de la candidatura. A final de l'any passat, la portalada del monestir de Ripoll, del segle XII, va ser inclosa en la llista indicativa que elabora l'Estat espanyol, el pas previ per esdevenir candidatura oficial per ser declarada Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. La portalada, del segle XII, destaca per la seva iconografia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.