cultura

L'Ajuntament vol conservar i fer visitable el jaciment de la Casa de Cultura

Les restes del segle XVIII trobades sota l'antiga biblioteca infantil han obligat a replantejar el projecte de la nova biblioteca Ernest Lluch, que no perdrà espai

L'Ajuntament de Girona vol conservar i fer visitables les restes arqueològiques trobades sota l'antiga biblioteca infantil de la Casa de Cultura de Girona, durant les prospeccions prèvies a les obres per fer-hi la nova seu de la biblioteca municipal Ernest Lluch. Aquest jaciment mostra molt bé una part de l'estructura urbana de Girona a la segona meitat del segle XVIII i l'alcalde, Carles Puigdemont, aposta per preservar aquest “petit Born, salvant totes les distàncies”, instal·lant a sobre de les restes una passarel·la per observar-les des de dalt i accedir a la biblioteca. Aquesta solució, que l'Ajuntament estudiarà amb la Diputació com a titular de l'immoble, modificaria el projecte inicial, però no faria perdre superfície a la biblioteca, pel fet que l'espai on s'han trobat les restes ja estava previst com a vestíbul d'accés. “Ara prioritzarem l'altra banda de la biblioteca perquè pugui obrir el més aviat possible”, va dir ahir Puigdemont. Els treballs arqueològics han retardat en un parell de mesos les obres de la biblioteca Ernest Lluch, inicialment prevista per al juny.

Durant les excavacions s'ha trobat un recorregut d'uns vint metres de llarg i cinc metres d'ample de l'antic traçat del carrer de Fontanilles, que travessava l'actual Casa de Cultura. A banda i banda del carrer s'han descobert dues cases a cada voral que es calcula que es van construir el segle XIV i es van reformar diverses vegades fins que van ser enderrocades, cap al 1760, quan es va construir l'edifici de la Casa de Cultura, que llavors era l'Hospici de Misericòrdia. De dues cases se'n conserva la pavimentació, amb còdols compactats formant motius florals i rajoles artesanes. Al jaciment, també s'hi pot veure el clavegueram de l'època i llindes amb noms d'antics oficis. A més, s'hi han trobat atuells ceràmics, material metàl·lic i utensilis de pedra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia