cultura

Sota, cavall i mig rei

Joe Abercrombie busca a ‘Mig rei' una nova via per a la literatura fantàstica

Com en la baralla espanyola, en la novel·la Mig rei (Rosa dels Vents, a partir de l'11 de juny), de Joe Abercrombie (Lancaster, Regne Unit, 1974), hi pinten bastos, hi ha força cavallers i també reis. Però la lògica es desfà, perquè els reis no ho són del tot. El protagonista de l'obra, el noble Yarbi, neix esguerrat d'una mà. Per això, el rei, son pare, el considera un mig home i el destina a formar-se com a clergue. La mort del monarca i la del seu altre fill, però, confereixen a Yarvi la gran responsabilitat de seure al tron. Incòmoda posició per a aquell que consideren un mig rei. Abercrombie utilitza els ingredients de l'univers fantàstic, des de Tolkien, passant per la connexió amb Patrick Rothfuss, fins a Joc de trons. Però, tot i utilitzar els recursos del gènere, hi ha aspectes en què trenca la baralla: no hi surten ni dracs ni éssers fantàstics, i les referències als elfs es fan mitjançant construccions que se'ls atribueixen però que ningú recorda quan es van construir.

En el que sí que s'ajusta al gènere fantàstic és en el format. Mig rei és el primer llibre d'una trilogia anomenada El mar trencat, de la qual al Regne Unit ja s'ha publicat la segona part i abans d'acabar l'any haurà sortit la tercera. “Però, tot i que els tres títols tenen una coherència, el protagonisme dels personatges canvia”, explica l'autor, que reconeix un canvi respecte a la seva obra anterior, que qualifica d'“adulta”, perquè incorporava més violència i sexe. “Ara em dirigeixo a un públic de 14 a 114 anys.”

A Mig rei les dones tenen un paper rellevant. “La inspiració víking del relat fa que la dona hi sigui present, perquè en aquesta cultura, més que en la cristiana, les dones tenien un paper important.”

“Ningú és del tot dolent ni del tot un heroi”

Un altre aspecte en què l'autor vol trencar certes convencions és la lluita entre el bé i el mal. “Ningú és del tot dolent ni tampoc plenament un heroi; el que tracto d'explicar són les motivacions que té cada personatge per fer el que creu que és correcte”, diu l'autor de la trilogia El mar trencat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia