cultura

Mataró presumeix d'un festival d'orgue ‘únic'

En el cicle hi intervindrà per primera vegada una dona concertista

Quatre anys d'intensa activitat per apropar un instrument únic a Catalunya i dels més importants de la resta de l'Estat i d'Europa. L'orgue de la basílica de Santa Maria de Mataró torna a protagonitzar un cicle de concerts d'estiu gràcies a la implicació del concertista Raúl Prieto, entestat a convertir aquesta peça en un reclam turístic de la capital del Maresme. L'edició d'aquest any del Festival Internacional d'Orgue manté la diversitat en les actuacions i incorpora una estrena de luxe amb la interpretació a tres orgues de la Toccata i fuga en re menor de Bach. Intervindran en el majestuós espai de la basílica l'orgue monumental, l'orgue petit de l'església i un tercer instrument a càrrec de Prieto. Les petites intervencions al carrer amb concerts de vint minuts “per donar a conèixer les possibilitats de l'instrument”, l'acompanyament musical d'una pel·lícula muda al Teatre Monumental i l'actuació de Jane Parker-Smith, considerada la primera dama de l'orgue, per primer cop a Catalunya s'inclouen en un programa que també manté el concurs d'orgue del final de l'Acadèmia Internacional d'Orgue Mataró-Barcelona –on hi prenen part estudiants d'arreu del món– i el concert espectacular a la basílica on la il·luminació hi juga un paper molt destacat.

Tant Prieto com els regidors de Cultura, Quim Fernández (CiU), i Promoció Econòmica, Miquel Rey (CiU), coincideixen a destacar que la quarta edició del festival és un escenari propici per buscar el suport econòmic privat per poder dur a terme una de les grans assignatures culturals pendents de la ciutat: la restauració d'un orgue històric, valorada en 1,3 milions d'euros. Amb vista de la magnitud de la inversió. el director artístic del festival entén que ha de ser la inversió empresarial la que faci possible reunir els diners necessaris. De fet, com va recordar ahir, els diners que s'obtenen amb les aportacions del públic serveixen per garantir el manteniment d'una peça amb 4.557 tubs de fins a sis metres d'alçària, quatre teclats de 61 notes i un pedal de 32 notes. El cicle començarà el 4 de juliol amb el concert a tres orgues i acabarà el 19 de juliol amb la missa interpretada pels alumnes de l'acadèmia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia