cultura

La vida social

El Pla de l'Estany es posa a cantar

Set corals van participar ahir en la XV Trobada de Cantaires d'aquesta comarca, celebrada en una església de Santa Maria dels Turers plena a vessar

Des de fa quinze edicions, un cop a l'any es reuneixen les corals del Pla de l'Estany per oferir unes actuacions que solen atraure molt de públic. Per segona vegada, ahir Banyoles va ser el municipi amfitrió de la Trobada de Cantaires, en què van participar set formacions, que són la totalitat de les que hi ha al Pla de l'Estany menys una. És un esdeveniment festiu, inclòs en la programació paral·lela del festival (a)phònica, en què s'aplaudeixen la dedicació i la bona voluntat i es passen per alt els defectes de les actuacions. Comparar les corals resultaria injust perquè el potencial i el nivell assolit són molt desiguals, però deixarem dit que en el concert d'ahir, celebrat en una església de Santa Maria dels Turers plena de gom a gom, va destacar la interpretació de La senyora dels cims de la coral Vall del Terri, dirigida per Gerard Capdevila. També, un festiu El tren pinxo de Banyoles que va adaptar Carme Cornellà perquè al final de tot, a tall de comiat, la cantessin les set corals plegades (uns 200 cantaires, en total), amb la dificultat que això comporta. A més de l'esmentada Vall del Terri, hi van participar la coral del casal d'avis de Banyoles, la coral de Fontcoberta, la de l'escola de can Puig, el grup de caramelles de Sant Miquel de Campmajor, la coral Les Estunes del centre cívic de Porqueres i la coral Veus de l'Estany de Banyoles, que van oferir sobretot cançons populars catalanes.

Josep Fort, tenor del grup de Sant Miquel de Campmajor (i alcalde), ens va explicar que l'origen de la trobada van ser les Jornades de la Cançó, de caire benèfic, que s'havien organitzat a Porqueres. En néixer algunes corals, el mateix Josep Fort i en Jaume Colomer, un mestre de Fontcoberta, van proposar una trobada anual de grups d'àmbit comarcal i amb seu itinerant. La primera es va organitzar el 2000 al castell de Falgons (Sant Miquel de Campmajor), amb només quatre corals. L'any següent no es va poder fer, però a partir del 2002 la festa ha anat passant pels onze municipis del Pla de l'Estany i en quatre, dos cops. “Tant és que tinguin coral com no”, remarquen els promotors. Aquest és el cas de Camós, que serà el municipi amfitrió del 2016.

Tal com va dir en l'inici de l'acte el regidor de Cultura de Banyoles, Jordi Bosch, la trobada demostra la vitalitat del cant coral a la comarca. Hi hauríem d'afegir, però, que, com en molts altres llocs, no s'hi albira un relleu generacional: excepte en les corals de Fontcoberta i de l'escola de can Puig, la majoria dels cantaires d'ahir tenien de 50 anys en amunt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia