cultura

Vuit mirades sobre Tarragona en una exposició al Tinglado 2

Mostra el treball que han realitzat els creadors després de fer residències artístiques d'immersió amb col·lectius diferents del Camp de Tarragona

Està impulsada per l'associació Künstainer

El darrer any, vuit artistes de Tarragona han participat en un programa de producció artística singular, Transmissions, impulsat pel col·lectiu Künstainer i emparat pel Teler de Llum, el centre d'art de la ciutat. Es tractava que cada artista fes una residència artística d'immersió en comunitats o contextos diferents del Camp de Tarragona, durant un període de deu mesos, de manera que es fes possible “la trobada, la producció i la transferència d'experiències entre els artistes i les diverses realitats que conviuen en el territori”, segons els impulsors. El resultat d'aquestes vuit residències es pot veure fins al 23 d'agost en una exposició conjunta al Tinglado 2 del moll de Costa, comissariada per Andrea Eindenhammer i Nani Blasco.

Esperança Cobo i Lluc Queralt, Pau López, Alba Rodríguez Núñez, Sergi Quiñonero, Raquel Friera, Ro Caminal, Jordi Llort i Figuerola, Unai Reglero són els creadors que han participat en aquesta experiència i els quals, conjuntament amb les diverses comunitats amb les quals han treballat, han donat peu a aquesta mostra final. Esdevé, segons els membres de Künstainer, “una cartografia social, que, a partir dels diferents projectes, dóna compte de la diversitat de realitats, experiències i mirades sobre el territori del Camp de Tarragona”.

Els vuit projectes

Amb el seu projecte Terra promesa, Unai Reglero vol desmitificar el concepte de terra promesa a partir d'un procés de treball compartit amb un grup heterogeni de residents estrangers al barri de Sant Salvador, la zona amb més percentatge de població immigrant de Tarragona. Per la seva banda, Jordi Llort presenta Diàlegs als terrats, un projecte d'intervenció artística en l'espai aeri, “que genera un diàleg entre els veïns del barri Parc Riuclar i els nous dispositius tecnològics captadors d'imatges: satèl·lits, drones, Google Earth…”. Moi, un noir. Reloaded, de Ro Caminal, vol produir, mitjançant una col·laboració amb membres de la comunitat senegalesa de Tarragona i Salou, “una actualització/ reinterpretació de Moi, un noir, el documental que l'antropòleg i documentalista francès Jean Rouch va realitzar el 1958. Raquel Friera presenta La selva laboral, un projecte compartit amb un grup de persones de l'APAC (Associació de Persones Actives en Atur), i que es concentra en una de les conseqüències de la crisi: el procés de flexibilització i precarització del treball. “Si tenir feina era abans un mitjà d'evitar la pobresa, avui constatem que tenir feina no impedeix estar al llindar de la pobresa”, apunta.

La cinquena proposta és la de Sergi Quiñonero, que va desenvolupar el seu treball, La Móra, a través d'accions poètiques que volien reclamar l'atenció de l'administració i l'opinió pública sobre la importància de cuidar un entorn natural únic com són les platges de la Móra i el bosc de la Marquesa. Per la seva banda, El Serrallo, d'Alba Rodríguez Núñez, se centra en aquest singular barri pescador. L'artista va fer una recerca de relats sobre l'ofici de la pesca, la relació de les persones amb el mar i les característiques d'aquest barri. Amb el títol Pero yo ya no soy yo ni mi casa es ya mi casa, Pau López va desenvolupar la residència artística en càmpings del Camp de Tarragona: “En aquests espais es generen fenòmens de vida en comunitat que s'allunyen de la idea de metròpoli, alhora que s'apropen a conceptes més senzills i primitius que poden esdevenir rellevants i subversius en el context de la contemporaneïtat.” I, finalment, Esperança Cobo i Lluc Queralt van treballar en el context de la presó de Tarragona, i en el seu projecte Fuga en blau, reflexionen sobre aquest “medi físic anòmal”.

LA DATA

23.8.2015
és la data
de cloenda de l'exposició ‘Transmissions‘ al Tinglado 2 del moll de Costa de Tarragona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia