cultura

Contra la Llista Negra

Bryan Cranston va estar nominat a l'Oscar pel seu paper de Dalton Trumbo

No deixa de ser curiós que, amb setmanes de diferència, s'hagin estrenat ¡Ave, César!, la darrera comèdia dels germans Coen, i Trumbo, de Jay Roach. Totes dues són recreacions del Hollywood dels anys 50 farcides de picades d'ullet cinèfiles i se centren en la dissidència ideològica per part dels sectors de la indústria situats més a l'esquerra en plena guerra freda. Però, si ¡Ave, César! és una ficció –tot i que alguns dels seus personatges són sòsies de gent que va existir–, Trumbo està fidelment basada en fets reals, a partir del llibre de Bruce Cook Dalton Trumbo.

La pel·lícula recorda un dels episodis més lamentables de la història de Hollywood –recordat en films com El testaferro (1976), de Martin Ritt i protagonitzada per Woody Allen, o Caza de brujas (1991), d'Irwin Winkler, amb Robert De Niro–: l'anomenat mccarthysme (del senador Joseph McCarthy) i l'acció del Comitè d'Activitats Antiamericanes, que investigava nord-americans sospitosos de ser comunistes.

Caça de bruixes

En el si de la indústria del cinema –i en el que s'ha conegut com a Caça de bruixes–, el Comitè d'Activitats Antiamericanes va interrogar actors, directors i guionistes arran de les seves simpaties cap a organitzacions d'esquerres i, davant l'amenaça de quedar-se sense feina, molts d'ells –un dels casos més cèlebres i polèmics va ser el d'Elia Kazan, director de La llei del silenci, que s'ha llegit en termes de justificació de la delació– van declarar contra companys. El guionista Dalton Trumbo va ser el més cèlebre dels anomenats Deu de Hollywood, deu cridats a testificar que es van negar a respondre cap pregunta del comitè i van arribar a ser empresonats pel desacatament al Congrés.

Víctima de McCarthy

Guionista de prestigi –autor de, per exemple, Dos en el cielo i Treinta segundos sobre Tokyo– i activista polític, Trumbo va ser condemnat a l'ostracisme professional, escrivint sota pseudònim molts guions de films de pressupost baix, però també dos guions –Vacances a Roma i també El bravo– que van arribar a guanyar l'Oscar. No va poder signar amb el seu nom fins a l'any 1960, gràcies a Kirk Douglas, protagonista i productor d'Espàrtac, i Otto Preminger, director d'Èxode.

Trumbo relata aquests anys en la vida del guionista mirant d'equilibrar l'hagiografia amb els aspectes més contradictoris de la personalitat de l'escriptor. Conegut, sobretot, per sagues còmiques com ara Austin Powers i Los padres de ella, Jay Roach dirigeix aquest biopic que té un dels seus grans al·licients en la interpretació –nominada a l'Oscar– de Bryan Cranston, el protagonista de la sèrie Breaking Bad, secundat per intèrprets com Diane Lane, Helen Mirren, Elle Fanning i John Goodman.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia