cultura

tribunals

l'art de la franja

El Govern recorre el decret del jutjat d'Osca que obliga a traslladar les 97 obres d'art de Sixena el 25 de juliol

Considera “incomprensible” dur les peces a un immoble privat no protegit abans de les resolucions del Tribunal Constitucional

La Generalitat esgotarà la via judicial per evitar el trasllat a l'Aragó dels 97 béns del monestir de Sixena que es troben al MNAC i al Museu de Lleida. Aquesta setmana ha iniciat dos nous procediments davant dels tribunals. En primer lloc ha presentat un recurs contra el decret del jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca que ordena el trasllat dels béns el proper 25 de juliol. En aquest recurs s'insisteix en què la resolució del jutjat d'Osca no és ferma i en la vulneració que es fa de les competències de la Generalitat en matèria de patrimoni. El segon procediment es tracta d'un nou incident d'execució davant del Tribunal Constitucional (TC), que se suma al que es va presentar l'11 de juny de 2015 i que encara està pendent de resolució. El Govern defensa que no es pot executar cap trasllat dels béns, ja que la resolució no es pot considerar ferma fins que el TC hagi resolt els dos incidents d'execució. En l'escrit presentat al jutjat, la Generalitat considera “incomprensible” dur les peces a un immoble privat no protegit abans de les resolucions judicials.

En el recurs presentat per la Generalitat es detalla que els béns ja es troben des de fa dècades custodiats per una administració pública i que no hi ha cap raó que impedeixi que es mantingui aquesta custòdia fins a la resolució definitiva del litigi, tal com ja va reconèixer i emparar el mateix TC. Tanmateix es recorda que actualment el TC encara està estudiant la petició per suspendre cautelarment l'execució de la sentència.

En l'escrit presentat al jutjat d'Osca s'afirma que “resulta incomprensible la mesura acordada per aquest jutjat de traslladar les peces a un immoble privat no protegit i custodiat per terceres persones alienes a aquest litigi, sense esperar el resultat de les resolucions judicials”. També s'afegeix que “l'entrega precipitada dels béns podria tenir efectes perniciosos al fer inviable el reconeixement a favor de la Generalitat que en el seu dia pogués determinar un Tribunal superior”.

El Govern, en funció de la resolució d'aquest recurs, estudiarà la possibilitat de plantejar un incident de nul·litat d'actuacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia