Salou estrena un museu a l'aire lliure per exposar les restes de la vil·la romana de Barenys

S'hi ha conservat un forn de ceràmica i un magatzem de mitjan segle I aC

Un parc que al mateix temps és un museu a l'aire lliure. La descoberta casual de les restes d'una vil·la romana a Salou ha permès dotar el municipi d'un altre pulmó verd que, amb horaris limitats, permetrà als visitants fer-se una idea de com era la vida a l'actual capital de la Costa Daurada durant la segona meitat del segle I aC.

La vil·la és un de la dotzena d'espais similars de producció ceràmica d'època romana que s'han localitzat al Camp de Tarragona, i en aquest cas aprofitava els aiguamolls i estanys que en l'antiguitat hi havia a la zona. La joia del parc arqueològic és ara el forn circular, de tres metres i mig de diàmetre, que es feia servir per coure ceràmica. Se n'ha conservat completa la part inferior, on s'encenia el foc, i la graella, foradada per tal que la calor produïda arribés a les peces. Gràcies a la museïtzació que ha executat l'empresa Némesis, els visitants poden fins i tot endinsar-se a les entranyes del forn, on es produïen àmfores, teules i peces de cuina.

Magatzem i premsa

Els primers curiosos que ahir van aprofitar la inauguració per conèixer de prop les restes de la vil·la (de la qual tan sols s'han conservat vestigis de la seva pars rustica, és a dir, l'espai de producció) van poder descobrir la premsa de pedra localitzada també durant les excavacions, i que es feia servir per elaborar vi.

Al parc també es pot conèixer la Cella Vinaria, el magatzem on es guardaven les àmfores que ja estaven plenes, o l'antiga bassa per acumular l'aigua necessària per a la producció. També es conserva una part del canal que feia arribar aigua fins a un pou amb sitja.

Trobar el passat creixent

La casualitat va fer que, mentre s'executaven les obres d'urbanització del sector 01 (un dels futurs barris de Salou, a tocar de la carretera de Cambrils), les màquines topessin amb les restes d'aquesta vil·la romana, ara una de les poques que estan museïtzades a la regió. L'Ajuntament i l'empresa Némesis van impulsar llavors la conservació d'aquesta troballa, i van convertir el petit turó on havien estat localitzades en una zona verda. L'alcalde de Salou, Pere Granados, va destacar ahir la importància de conservar elements com aquest al municipi, mentre que la directora de Némesis, Maria Reis, va subratllar el paper de les vil·les romanes com la de Barenys a l'hora de compartimentar el territori que els romans tot just havien conquerit poc temps abans, al segle III aC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.