El pla Cerdà passa per Premià

Un taller de restauració premianenc treballa aquests dies en la recuperació de diversos plànols i documents que van servir per impulsar el creixement de Barcelona al segle XIX

Les paraules se les emporta el vent, però els documents queden. Es poden fer malbé, però amb unes cures adients poden passar de generacions en generacions i arribar més enllà en el temps del que els seus creadors segurament haurien imaginat. En un petit estudi, a Premià de Mar, en tenim un bon exemple. En aquest taller del carrer Sant Pere, la restauradora Rita Udina treballa aquests dies per recuperar l'estat d'un dels plànols que van servir per desplegar l'Eixample de Barcelona. És un mapa del projecte de ciutat que va idear l'arquitecte Ildefons Cerdà fa més de 150 anys i que durant la segona meitat del segle XIX va suposar l'impuls de la Barcelona moderna.

El document està datat del 1865 i originalment era propietat de l'Ajuntament de Barcelona. Està dividit en dues parts de grans dimensions (tres metres per un i mig) i ofereix amb gran detall l'estructura viària del que aleshores havia des ser la nova ciutat. Estan fets amb tinta i aquarel·la. «Creiem que es tracta d'una eina de treball en què s'anaven dibuixant els nous edificis a mesura que s'anaven presentant els projectes», explica el responsable de l'arxiu històric del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC), Andreu Carrascal. De fet, sobre el plànol es poden apreciar, en color vermell, les plantes de nous immobles, com ara el de la Universitat de Barcelona, que es va començar a aixecar el 1862 aprofitant els terrenys més propers a l'antiga muralla, que eren propietat de l'Estat. Fins no fa gaire, el 1994, es pensava que aquests plànols eren obra del mateix Cerdà, però estudis recents consideren que es tracta d'un document oficiós encomanat per l'Ajuntament de Barcelona a Leandre Serrallach, arquitecte municipal de l'època. Ara, un segle i mig després, dues restauradores, Rita Udina i Rosa Ensenyat, s'afanyen a deixar llestos els grans mapes per a l'exposició L'Eixample Cerdà. 150 anys de modernitat, que es podrà visitar a partir del 24 de novembre al Museu Marítim de Barcelona. Una de les tasques més feixugues que han dut a terme ha estat dissimular els plecs dels documents que, més d'un cop, havia trencat el paper en dues parts. «Hem utilitzat una capa de paper molt fi (l'anomenat paper Japó) per unir les parts seccionades i amagar les marques dels plecs», explica Udina. Tot el procés, amb el rentat i l'eliminació de rugositats, ha durat aproximadament un mes i aquesta setmana ja viatjarà cap a Barcelona per ser-hi exposat. Com si es tractés d'una operació de cirurgia estètica d'una gran precisió, les diferències entre l'abans i el després són abismals.

Restaurat per a l'ocasió

Després del pas pel taller de restauració, els plànols es desplaçaran al Museu Marítim, on el proper 24 començarà l'exposició L'Eixample Cerdà. 150 anys de modernitat, que farà una mirada històrica a partir de l'urbanisme i l'arquitectura, i sobre les principals característiques del pla Cerdà. El COAC cedirà fins a cinquanta peces originals, entre plànols, fotografies i altres documents, que testimonien el canvi més important que ha experimentat la ciutat en tota la seva història. El plànol de Serrallach, que es trobava força malmès, ha estat restaurat expressament per aquesta cita.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.