plaça major

Oficines sense garanties

L'administració de l'Estat incompleix les lleis catalanes pel que fa a la retolació de les carreteres

Els catalans estem legalment desprotegits. Nosaltres hem de complir les lleis, però en canvi, els castellans les poden incomplir impunement. Això és el que hem pogut comprovar després de fer diverses denúncies lingüístiques als qui haurien de defensar els ciutadans catalans. De fet, aquesta és la conseqüència de tenir una Llei de Política Lingüística que no preveu sancions. La Generalitat té una Oficina de Garanties Lingüístiques que l'únic que fa és prometre que intentaran convèncer l'infractor amb bones paraules. A partir del moment que et comuniquen que tramitaran la teva queixa, no hi ha cap més resposta explicant el resultat directe de les gestions fetes. I si alguna vegada el ciutadà nota algun canvi o millora, és per bona voluntat de l'empresa o perquè desconeix que no la poden sancionar encara que incompleixi la llei.

Fa més d'un any que des de l'ADAC vam denunciar, primer a l'Oficina de Garanties Lingüístiques i després al Síndic de Greuges, que l'administració de l'Estat incompleix les lleis catalanes pel que fa a la retolació de les carreteres, en senyalitzar-les únicament en llengua castellana (Autovía del Nordeste) i emprar-hi topònims que no s'ajusten a la llei (Perpignan). Tot i que ambdues oficines ens donen la raó, amb la seva gestió només hem aconseguit de rebre una carta del governador civil dient que «quan tinguin diners» (o sigui: mai) hi afegiran algun rètol en català (dient Autovia, sense accent), però que no trauran els rètols actuals ni canviaran els topònims emprats. I el Síndic de Greuges va tancar l'expedient, sense consultar si hi estàvem conformes, amb una resolució en què només es compromet a parlar amb un regidor de Perpinyà per demanar-li que presenti una moció per aprovar l'oficialitat del topònim Perpinyà. És més, ha fet l'orni quan li hem demanat de reobrir l'expedient. I un any després, encara estem esperant, i l'administració de l'Estat continua incomplint les lleis de Catalunya.

Per tant, ja ho veieu, les lleis catalanes són paper mullat. Tenim un govern de fireta. Això sí, el nostre estimadíssim conseller Saura s'afanyarà a denunciar i a tramitar amb urgència qualsevol infracció d'una llei espanyola, fins i tot per fets tan banals com són cremar una foto o una bandera (això sí, només algunes fotos i algunes banderes). Ara bé, per defensar la llengua catalana no hi ha cap pressa, només bones paraules.

(*) Grup d'Opinió de l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.