Editorial

Interessat canvi en el protocol

Uns dies abans de la celebració de l'acte solemne de dijous a Foment del Treball, el protocol va fixar la preeminència de les autoritats que hi assistirien. El presidiria Artur Mas. Soraya Sáenz de Santamaría, la vicepresidenta d'Espanya, hi tindria una posició secundària. Ara bé: aprofitant que Mariano Rajoy viatjava a Panamà per participar en una cimera iberoamericana, Sáenz de Santamaría es convertia en presidenta en funcions i, per tant, havia de ser ella qui tingués una posició preeminent, mentre que Artur Mas quedava relegat. Canvi inesperat en el protocol? Perquè que Rajoy viatjava a Panamà i Sáenz de Santamaría, a Barcelona feia temps que se sabia. Ningú no ho va preveure? O es va preveure massa? Davant aquest canvi de protocol, la vicepresidenta hauria d'haver delegat en un ministre. No ho va fer, i Artur Mas va fer que la seva cadira l'ocupés un conseller, Felip Puig. Algunes veus interessades intenten fer passar aquest exercici de dignitat com una mostra d'intolerància. Aquestes veus no mereixen altre resposta que el sarcasme.

Davant aquesta situació només hi ha dues explicacions. La primera, que el govern espanyol volia escenificar que no hi ha més autoritat que la seva, sobretot quan cal tractar els afers seriosos, com ara l'empresa. I també que les autoritats de Catalunya, sovint tractada com a colònia, són de segon ordre i que el que haurien de fer, com va dir Cristóbal Montoro, és dedicar-se a gestionar. La segona explicació, no menys inquietant que la primera, seria que els serveis de protocol del govern espanyol van ser negligents; la mateixa negligència que explica per què Catalunya es veu obligada a tenir oficines comercials a l'exterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.