el lector escriu

La llei electoral ens fa falta

Catalunya és l'única comunitat autònoma sense una llei electoral pròpia, durant 23 anys de govern de CiU no van considerar necessari elaborar aquesta llei. Es continua mantenint vigent la disposició transitòria 4a de l'anterior Estatut, que fixa el nombre total de diputats del Parlament, les circumscripcions electorals i el nombre de diputats a elegir. Per a la resta de situacions són d'aplicació les normes vigents per a les eleccions al Congrés de Diputats.

La realitat de Catalunya fa que dins del territori convisquin àrees densament poblades amb zones d'important dispersió demogràfica. Això fa que el cost electoral a les diferents circumscripcions sigui molt diferent, amb l'actual normativa molt desequilibrada entre territoris i nombre de votants. Cosa que trenca amb l'Estatut de Catalunya, que diu que tindrem un sistema electoral de representació proporcional que asseguri la representació adequada de totes les zones del territori de Catalunya.

El canvi de llei ens ha de donar un sistema més proporcional, de circumscripció única, que dóna la màxima proporcionalitat i representació al territori i que és conegut com a representació proporcional personalitzada. Aquest sistema funciona amb doble vot, un vot dirigit als candidats de districte, que seria uninominal i on guanyaria el candidat que més vots obté, i l'altre vot a llistes de partit, que garantiria una gran proporcionalitat entre els vots obtinguts per cada força política en el conjunt del país i els escons que li són atribuïts.

Aquest sistema garantiria una millor representació del territori, amb un diputat per comarca, un fet que no s'ha produït mai al Parlament de Catalunya i que segurament faria que l'arrelament del polític al territori i el sentiment d'identificació dels ciutadans amb aquest fos més òptim que a l'actualitat.