El lector escriu

El general Moragues i Barcelona

Tota nació té cura de pregonar els noms, les gestes i les millors obres dels seus fills. Catalunya ha tingut al llarg de la seva història molts fills que han marcat un camí a seguir amb la seva petja encertada per la nostra terra. Amb tot, als ulls de la majoria de les persones que viuen a Catalunya, sembla que siguem un poble sense història, sense homes vàlids, com poden ser grans metges, pintors, polítics, juristes, cronistes, historiadors, arquitectes, enginyers, mariners, descobridors, conqueridors, militars, i així una llarga llista. Crec que tots coneixem l'afany dels opressors centralistes per amagar i destruir els nostres homes i els nostres símbols, i el paper de segona fila en què en les etapes “democràtiques” és ensenyada de passada la nostra història.

La Comissió Pro Homenatge al General Moragues, en el seu camp i des del principi, ha tingut un interès especial per donar a conèixer els personatges catalans amb fets rellevants dins del seu àmbit. Un dels camps més ofegats ha estat el de la carrera d'armes o militar, cos cabdal de tota nació. El general Moragues, figura insigne de l'exèrcit català, fou executat per les forces borbòniques; el seu cadàver va ser execrat tallant-li el cap, que va ser penjat dins un gabiot i exposat durant dotze anys al Portal del Mar, un dels llocs on la resistència a l'invasor fou més forta i cruel.

Una nació es reflecteix en les seves institucions i els seus símbols, però també en la cultura i els homes que, amb el seu esforç, l'han feta de dia en dia. Cal que el seu nom sigui una constant en marbre i la seva figura, un mirall en bronze. Després d'anys de gestions a l'Ajuntament de Barcelona, ara la ciutat tindrà el monument digne que el general Moragues es mereix i que el 19 d'octubre vinent, a les 12 del migdia, s'inaugurarà al Pla de Palau. Fem una crida a totes les persones que, al llarg d'aquests anys, hi han donat suport –moltes de les quals han esdevingut mecenes amb les seves aportacions– perquè el dia 19 vinguin a la inauguració i a l'homenatge que retrem a l'insigne patriota.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.