Editorial

Ofec municipal insostenible

La crisi econòmica i els plans de retallada draconians de les administracions supramunicipals estan portant els ajuntaments catalans a una situació crítica que, a més, té difícil solució mentre la conjuntura no millori, i sembla que la cosa va per llarg. Els consistoris estan atrapats entre una baixada en picat dels ingressos i un tancament d'aixeta radical pel que fa a les vies de finançament, i una necessitat imperiosa de continuar donant uns serveis a la ciutadania que són difícilment assumibles però que alhora resulten bàsics per a una administració de proximitat.

El cercle de restriccions cada cop s'estreny més al voltant d'unes finances municipals que estan al caire del col·lapse, això si no és que, com ja passa en algunes poblacions, la fallida és una realitat. No és fàcil resoldre aquest problema en un moment d'ajustaments a la baixa, ni tampoc seria recomanable aplicar el sistema italià de suprimir administracions locals, perquè si alguna administració sobra a Catalunya és, justament, la d'un Estat espanyol depredador que estronca qualsevol possibilitat de gestió de les finances públiques coherent i ajustada als impostos que paguen els catalans. Mentre no es revisi a fons el sistema de finançament, caldria que tant la Generalitat com l'administració estatal tinguessin més sensibilitat envers els ajuntaments, per evitar que les retallades i les mesures de contenció, si és que realment hi han de ser, es facin a un ritme i amb uns terminis que permetin reaccionar als consistoris amb prou marge de maniobra. No es pot abocar l'administració local al col·lapse, perquè això sí que posa en situació de risc l'equilibri territorial i l'estat del benestar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.