Editorial

La joventut i el missatge catòlic

Algunes de les principals ciutats del nostre país, com Barcelona, Girona i Tarragona, han acollit durant aquests últims dies desenes de milers de joves de tot el món de religió catòlica que viatgen cap a la Jornada Mundial de la Joventut, que se celebra aquesta setmana a Madrid. Han estat uns dies en què els carrers s'han omplert del garbuix plurilingüe i multicultural de joves i familiars que han participat en els diversos actes organitzats per a ells i s'han passejat pels carrers demostrant un comportament cívic disciplinat i exemplar.

Aquesta eclosió de catolicisme desacomplexat contrasta, com tothom sap, amb la realitat catalana. Segons les enquestes, menys de la meitat dels ciutadans d'aquest país es consideren catòlics, una circumstància que, també cal dir-ho, no és tant fruit d'un rebuig explícit de tipus religiós o ideològic com d'una progressiva i natural desconnexió per part de bona part de la població, especialment els joves, respecte d'una confessió que fa temps que ha perdut la capacitat –en alguns sectors, fins i tot la voluntat– d'adaptació als nous temps en matèries especialment relacionades amb la moral, la ciència i les relacions socials. Els catalans d'avui dia, però, no són tampoc majoritàriament bel·ligerants contra una institució que compta amb tradició secular a casa nostra, i l'Església catòlica a Catalunya és respectada en definitiva com una opció més d'espiritualitat. Els joves catòlics d'arreu del món que han passat per Catalunya han pogut conviure durant uns dies amb una societat plural i tolerant que després d'algunes experiències històriques dissortadament traumàtiques ha entès que la convivència es basa en el respecte i el diàleg.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.