Editorial

El futur de l'hospital Josep Trueta

L'hospital Josep Trueta podria convertir-se l'any vinent en la primera filial de l'Institut Català de la Salut si prospera la proposta que actualment estudia el govern de la Generalitat. D'acord amb aquest pla, el centre es gestionaria de forma totalment autònoma, encara que no deixaria d'estar participat al cent per cent per capital públic. La reorganització seria la punta de llança d'un canvi de model que l'ICS podria fer extensiu a qualsevol dels vuit hospital que integren el grup a partir d'una idea bàsica: l'actual estructura centralitzada, amb un conjunt de quaranta mil treballadors, seria progressivament substituïda per un hòlding empresarial. En l'actual context de retallades sanitàries, és lògic que la notícia obri molts dubtes i, en aquest sentit, els sindicats s'han afanyat a advertir que a la pràctica pot obrir la porta a una privatització generalitzada del servei. Un dels inconvenients immediats que hi veuen és que el personal de nova contractació seria laboral, no subjecte al règim funcionarial. El segon, que en aquest nou marc de funcionament els possibles beneficis sempre reverteixen en el sector privat.

En els últims anys, el futur de l'hospital Josep Trueta ha estat sotmès a importants incerteses. Primer es va apostar per remodelar-lo de dalt a baix; més endavant, per enderrocar-lo i fer un edifici nou, i finalment, amb el canvi de govern, per la congelació del projecte. Ara arriba l'hora d'abordar un canvi en la gestió, i en cap cas s'hauria de tirar endavant posant en perill la qualitat d'un servei de reconeguda qualitat, que sovint supleix les mancances dels hospitals privats i que, a més, està vinculat a una facultat de medicina. Optimitzar no hauria de comportar recular.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.